Japanen är störst i USA:s nationalsport

SPORTBLADET

Ichiro Suzuki dominerar i den amerikanska baseballen.

NEW YORK

I USA:s nationalsport baseball.

Ichiro Suzuki är japanen som blivit bäst i USA.

Foto: RONALD MARTINEZ/ALLSPORT
Som en samuraj Ichiro Suzuki kommer från Japan och dominerar i den amerikanska baseballen. Han beskrivs i USA som en samuraj, med slagträt som svärd.

Han blev årets nykomling och vald till ligans bästa spelare.

Suzuki är ett fenomen. Han slår hårt med perfekt precision, missar sällan, är snabb som vinden och en iskall plockare.

Han är också en karismatisk, mystisk tystlåten brudfavorit med svarta solglasögon och rockstjärneimage.

Suzuki hade varit japanska ligans slagmästare i sju år för sitt lag Orix BlueWave när han köptes sv Seattle Mariners förra året.

Ökade turismen

Pris: över 130 miljoner kronor.

Han blev Årets nykomling o c h årets spelare och slog en rad andra rekord - samt ökade den japanska turismen i Seattle med 1000-tals procent. Varje match har 100-tals japaner på läktarna, i Japan är han S-T-Ö-R-S-T.

I USA beskrivs han som en samuraj, närmast gudomlig, en tyst, hemlig krigare som höjer sitt svarta slagträ mot himlen och står still, helt still, en sekund innan han är redo att slå.

Är alltid nervös

Han talar sällan med journalister och han är mycket dålig på engelska. "Chillin" like Bob Dylan" och "Wassup" är fraser han lärt sig av lagkamraterna.

I år har han tinat upp en aning, när pressen på honom släppt.

- Jag är alltid nervös när jag spelar, har han sagt. Om en spelare säger att han inte är nervös är han ingen spelare. Bara fans är inte nervösa, eftersom de aldrig är under pressen att prestera.

Hans enorma succé och det faktum att en japan är bäst på det mest amerikanska av det amerikanska har också gjort vissa avundsjuka.

Ett rykte som spritts är att han inte vågar duscha med de andra spelarna. Det har gått så långt att en japansk tidning lär erbjuda 10 miljoner kronor till den som lyckas fotografera Suzuki naken.

- Vi känner till ryktet och vi har hört att det kan handla om så mycket som 20 miljoner kronor, säger Mariners ledare Ted Heid till Tacoma News Tribune.

Tvingades klä ut sig

Själv bryr han sig inte. Och trots megastjärnstatusen är han bland de andra spelarna bara en snubbe i laget. Vid en rookie-initialrit var han tvungen att genomlida en långflygning utklädd till servitris.

Men han gillade det - och kom hem till sin fru i dressen.

- Jag kände mig inte konstig, jag parkerade vid min lägenhet och som tur var var det ingen som såg mig.

Fredrik Virtanen