C-J Björk: Evig bänknötare mot osannolik triumf

Foto: Matt Rourke / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

När hela säsongen ska avgöras i Amerikas största match och idrottsfest, så är hela världens blickar riktade mot en doldis.

Evige bänknötaren Nick Foles ska försöka leda Philadelphia Eagles till en osannolik Super Bowl-triumf, mot tidernas bästa quarterback.

Det kan bli den ultimata upprättelsen för de uträknade. Det kan bli reservernas revansch.

Det har varit reservernas år i NFL, inte minst på quarterbackpositionen.

Vikings Case Keenum har sedan han fick chansen spelat bättre än någonsin. Rookien Deshaun Watson har äntligen Texans deras QB är framtiden.

Och Tom Bradys back up Jimmy Garoppolo byttes till San Francisco 49ers och satte ihop en segersvit.

Men årets story är givetvis Philadelphia Eagles Nick Foles som fick ta över efter Carson Wentz. 

Lovorden gällande Eagles anfall hade ingen hejd och de var laget som alla sa skulle vinna NFC, och utmana Patriots i Super Bowl 52.

Vet inte vad som är mest imponerande

Sedan tog Wentz säsong slut vecka 14 med en knäskada. Lovorden försvann, liksom favoritskapet i NFC-konferensen. 

Men väl i slutspelet gick det inte riktigt som alla, inklusive jag själv, hade förutspått. 

Eagles med Foles som QB slog fjolårsvinnarna av NFC, Atlanta Falcons, genom att endast tillåta 10 poäng bakåt och då räckte det med att göra 15 poäng framåt. Visst, det var ingen vacker vinst, men ett W är ett W som man brukar säga. 

Väl i konferensfinalen så skulle de åka på stordäng av årets största överraskning. Minnesota Vikings, som med ligans bästa försvar samt ett anfall  hade precis utfört miraklet i Minneapolis där Keenum med tio sekunder kvar lyckades med det omöjliga och hitta fram med en passning till WR Stefon Diggs för att vinna över New Orleans Saints. 

Men det skrämde inte Eagles som och gjorde 38 obesvarade poäng. 

Jag vet inte vad jag är mest imponerad av, att de höll Vikings potenta anfall till endast sju pinnar eller att de gjorde 38 poäng mot ligans bästa försvar. Och detta med Nick Foles.

Hur hamnade egentligen Foles här? 

Han draftades av Eagles 2012 i tredje rundan som det 88:e valet. Dåvarande headcoach Andy Reid ville egentligen ha Russel Wilson, men Seattle Seahawks plockade som känt upp honom strax före det blev Eagles tur. 

Byttes bort från Eagles

Foles sågs då som andra valet, ett tröstpris helt enkelt. 

Under sitt rookieår var det tänkt att Foles skulle spela andrafiol bakom veteranen Michael Vick, men Vick åkte på en hjärnskakning redan vecka 2 och rodret var nu Foles för en tid framöver. Och han visade glimtar av vad som skulle kunna bli en bra NFL-QB. Rookiesäsongen avslutades med en bruten hand i säsongens näst sista match, och Foles fick helt enkelt blicka framåt mot nästa säsong.

Foto: Hannah Foslien / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Foto: Matt Rourke / TT / NTB Scanpix

Säsongen 2013 inleddes med en ny HC i Chip Kelly. Kelly lät Foles och Vick tävla om vem som skulle starta och tillslut vann Vick. Vick och Foles bytte QB rollen till och från under säsongen pga av skador, men till slut var det Foles som fick ta ansvaret. Detta ansvar ledde till att han faktiskt spelade till sig en plats i Pro Bowl detta år och framtiden såg ljus ut.

Lagom till säsongen 2014 så hade de andra lagen klurat ut HC Chip Kellys spelbok och det blev mycket svårare för Foles att prestera upp till den nivå han gjorde året innan. Det blev ett mediokert år prestationsmässigt, vilket slutade i att Eagles valde att byta bort honom till St. Louis Rams mot QB Sam Bradford.

Osannolika framgången

Framgången i Rams uteblev och när Jared Goff draftades 2016 så var tiden för i St Louis förbi. Efter att Foles blev sparkad från Rams så tänkte han faktiskt lägga skorna på hyllan, men då kallade Reid nu HC i Kansas City Chiefs. Foles blev reserv bakom Alex Smith. 

Efter säsongen 2016 valde dock Chiefs att inte förlänga kontraktet med Foles. Men lyckligtvis var hans gamla QB-coach från tiden med Eagles, Doug Pederson nu HC, i behov av en backup han kunde lite på. 

Den osannolika framgång Foles haft sedan han tog över kan till stor del tillskrivas HC Pederson som har spelat efter Foles styrkor. Styrkor såsom hans goda laganda, hans korta minne när det kommer till dåliga spel, samt hans största tillgång – hans starka arm. Den arm som faktiskt inte visade sig från sin bästa sida under grundserien, men som verkligen har kommit igång under slutspelet. Och det är just de djupa passarna som kan bli Foles viktigaste vapen mot Patriots, då Patriots försvar är nära ligabotten när det handlar om att försvara sig mot djupa bollar.

Kan bli större än någonsin

Nu har Foles fått chansen, att på den största scenen, visa att han verkligen har en framtid i NFL, och få ett stort kontrakt med något annat lag säsongen 2018. 

Frågan är om Doug Pedersons strategi är tillräckligt bra mot ett Patriots som har den stora ynnesten att få bli coachade av den levande legenden Bill Belichick, vars förlängning på planen är levande legenden Tom Brady. Ett formidabelt radarpar som tillsammans erövrat fem Super Bowls.

USA står andäktigt stilla och hela världen ser på. 

Förutsättningarna kunde helt enkelt inte vara tuffare för Foles.

Men triumfens ögonblick kan också bli större än någonsin.

Senaste fem årens vinnare av Super Bowl 00:21

avCarl-Johan Björk

ARTIKELN HANDLAR OM