Niklas Edin

”Vi har fryst den där frågan nu”

Sportbladet avslöjar: OS-hoppet i het diskussion under resan till spelen

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Lag Edin är ett av Sveriges största medaljhopp i OS men mitt i uppladdningen, till och med under resan till Sydkorea, förde skippern Niklas Edin en het diskussion med sitt eget nationsförbund.

Bakgrunden är det avtal som binder laget att mot sin vilja spela SM.

– Det där går vi inte in på nu inför OS. Det tar vi efteråt, säger Edin om samtalen med förbundsordföranden Michael Marklund.

Niklas Edin tog OS-brons i Sotji för fyra år sedan och siktar med ett nykomponerat lag i Pyeongchang på en ännu ädlare valör. Men lagets resa till Sydkorea kantades av en helt annan typ av kamp.

”Bestämt oss för att frysa frågan”

På Arlanda förde Niklas Edin en het diskussion med ordföranden i Svenska curlingförbundet Michael Marklund. Bakgrunden är förbundets begäran att laget ska delta i SM-veckan efter OS – en tävling lag Edin helst skulle stå över.

– De spelar en tävling i Kanada och sedan har de VM i Las Vegas direkt efter SM-veckan så det blir lite konstigt för dem vilket jag absolut har förståelse för. Jag är helt säker på att vi kommer hitta en lösning men jag kommer inte låta det här bli en OS-fråga och därigenom äventyra det. Därför har jag pratat med Peja (Lindholm, förbundskapten) och vi har bestämt oss för att frysa frågan och ta det efter OS, säger Michael Marklund.

Ett deltagande i SM-veckan innebär att Lag Edin måste resa hem mellan tävlingen i Kanada och VM i Las Vegas för en tävling de förväntas leka hem och som i praktiken bara blir en ekonomisk belastning för laget. Michael Marklund trycker samtidigt på betydelsen för sporten att Sveriges bästa lag finns representerat.

”Det tar vi efter OS”

– Vi har stora förväntningar på OS och nu ligger SM-veckan direkt efter Paralympics. Det känns som att vi kan skörda lite då, både gällande sponsorer samt för framtiden och jag menar även att lag Edin kommer få väldigt mycket uppmärksamhet och positiva erfarenheter av det. Jag har full förståelse för hur de tänker men jag vill att de ska tänka på den möjlighet vi nu har för framtiden. Tyvärr hann vi inte riktigt prata klart om det, säger Marklund om samtalet.

Lag Edin har dispens från elitserien på grund av sin överlägsenhet men är genom sitt landslagsavtal bundna att spela SM. Niklas Edin är själv fåordig gällande diskussionen med förbundet och lagets eventuella SM-deltagande.

– Det där går jag inte in på nu inför OS. Det tar vi efter OS, säger Edin till Sportbladet efter att ha landat i Sydkorea.

Hur känns det att ändå behöva lägga energi på det på väg till OS?

– Det är väl okej så länge det inte stör när vi nu är här. Nu är det OS som gäller men fram till avresan fick vi ta lite såna diskussioner.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är Sveriges 12 största medaljhopp i OS

ÄMNEN I ARTIKELN

Niklas Edin

Vinter-OS

OS i Sydkorea 2018

Curling