Tack och adjö, rubrikmästaren

SPORTBLADET

Fagerlund gick i pension - efter 19 år

I går tackade hockeyförbundets avgående ordförande Rickard Fagerlund, 65, för sig.

En rubrikmakare lämnar in.

- Jag har varit ordförande i 19 år och aldrig blivit felciterad, säger han och skrattar.

Foto: ROGER SCHEDERIN
Sista löpet? Sportbladet tackade av Rickard Fagerlund - med en löpsedel, förstås.

Rickard Fagerlund valdes till svenska ishockeyförbundets ordförande 1983 och han har sedan dess varit i händelsernas centrum. Svarta rubriker, kontroversiella uttalandet och bråk har avlöst varandra.

"Jag ångrar inget"

- Visst har det stormat en del kring mig, men jag ångrar ingenting. Jag har ofta drivit frågor och då får man räkna med att det blåser hårt, säger Rickard Fagerlund.

Vad han betytt för svensk hockey går inte att mäta, men klart är att Rickard Fagerlund varit med och fört svensk hockey framåt.

Från amatör- till proffsstatus.

- Det är jag mest nöjd med. Tänk, när jag började fanns det knappt några pengar inom hockeyn. I dag är det annorlunda", säger han.

Rickard Fagerlund passar på att göra en sista sågning innan han officiellt lämnar över klubban till Kjell Nilsson, som tar över i sommar.

Det gäller stockholmshockeyn.

Måste ha profiler

- Herregud, titta på AIK. Klubben är där den hör hemma och jag är rädd för att Djurgården är på väg att gå samma öde tillmötes, säger Rickard Fagerlund.

Och förklarar:

- Problemet är att det inte går att lura åskådarna längre. Finns det inga kända ansikten i ett lag kommer inte publiken. Så enkelt är det. Djurgården och AIK måste skaffa profiler, annars är jag övertygad om att det går åt skogen för båda klubbarna.

Rickard Fagerlund skakar på huvudet.

Kommer finnas med

Han gillar att ha åsikter.

- Och även om jag försvinner från den här posten så kommer jag att finnas med i diskussionerna på ett eller annat sätt, säger Fagerlund och ler brett.

I fortsättningen kommer Rickard Fagerlund, som är nybliven pensionär, att jobba med frågor i internationella ishockeyförbundet.

Mest som en hobby.

Patrik Thornéus