Skärp er, tv-producenter - nu måste skid-VM lämna 70-talet

SPORTBLADET

Dags för skid-VM på tvären. "Sport i tv" har vallat om och tagit på skyddshjälmen.

Tv-spalten har hukat allt sedan den före jul dristade sig till att kritisera hur längdskidåkning presenteras i tv. I dagar smattrade det upprört i mejlboxen, telefonluren antog färgen av Swixvalla vid dagsmeja.

Foto: Bosse dyker upp där man minst anar det.

Under snart två år av tyckande om sport i tv på denna yta har ingen kritik ens tillnärmelsevis upprört så många känslor. Ett tag trodde jag rent av att alla du Ture Skidvän, du Tage Skidorakel eller du Torsten Skidbeskyddare, att ni skulle komma skejtande upp genom mitt trapphus, för att med sylvassa stavspetsar strimla min pc upp till någon IBM-himmel.

Men nu har spalten harat sig länge nog. I dag inleds skid-VM i Val di Fiemme och det är dags att ladda om bössan. Ladda om med en önskelista som toppas av förhoppningen att tv-sändningarna från detta skid-VM INTE produceras likt alla mästerskap från och med Vysoke Tatry 1970 - det vill säga som alla mästerskap under den hyfsat moderna tv-eran.

Varför visas samtliga starter?

Tänk exempelvis att få följa sändningar när producenten helt struntar i att visa samtliga starter. Där man möjligen visar de allra första och sedan nöjer sig med att ha 100 procent koll på:

A) ställningen vid varvningen.

B) läget vid en kontrollstation en eller två kilometer från mål. ALLA andra tidskontroller - och starter - redovisas i mån av hur loppet utvecklas och, inte minst vilken, utifrån vilken koll de ansvariga har på sina kameror och datorer. Det brukar ju vara si och så med det så snart skidtävlingar går utanför, ähum, Oslo city limits.

Lägg till detta högt placerade, möjligen i helikopter, kameror som gör att man kan få perspektiv på var medaljkandidaterna befinner sig sinsemellan. Då börjar det likna något.

Nästa steg kan bli att låta löparna starta två och två med en halv minuts mellanrum - eller en och en var 15:e sekund. Så att man även vid stora startfält har en chans att hinna släppa ut alla tävlande i spåret innan startande nummer 1 skär mållinjen. Men här avrundar vi i dag. Spalten hör nämligen sladdret av belag mot nysvabbade trappsteg i ett trapphus helt intill. Lyckligtvis är dock vårt sopnedkast så stort att det går att smita den vägen.

Stig Strand är glömd - i Norge

Mycket nöje från Val di Fiemme, Tore, Torsten och Tage. Var bara lugna. Ni lär troligen få precis så stenåldersmässiga sändningar som NI vill ha.

Humor i backen: Peter Jihdes "Stig Strand-tyckte si" och "Ylwa Norén-sa så" med norrmannen Hans-Petter Burås i St Moritz. Det avbröts av att Burås nyfiket inflikade: "Ackurat, vem är Stig Strand?." Det finns bäst-före-datum på svenska semi-legender. Åtminstone i Norge.

Bo Hansson som gäst i TV 4-studion i söndags. Tiderna är definitivt nya.

Pietro Piller Cotterer har i alla fall ett skummare namn än Andres Verpaalu.

Sören Skogsdal i Boden ska ha tack för grov ammunition i skidduellen ovan.

TV 3-sändningen från Paolo Robertos match i Helsingfors hade mindre av MTG-stämpel på sig än senaste matchen på Åland. Men man hade lyckats klämma in en "Fame Factory"-finalist för att sjunga nationalsången. Så kunde tittarna andas ut, vissa saker kan man fortfarande lita på.

AIK:s innebandymålis Andreas Olsson borde sitta på bänken så snart en tv-kamera finns i hallen.

Om nu SVT-sporten gjort sig mödan att spåra vitryssen Vladimir Kopat tillbaka till Minsk kunde man ha nämnt att han inte gjort ett enda mål sedan det där hemska mot Salo i OS.

JA

NJA