Frölunda backar inte för slutspel

SPORTBLADET

Ronnie Sundin: Vi har haft en helt fantastisk säsong

GÖTEBORG

Förra året släppte Frölunda in 150 mål. I år är siffran 95 med en omgång kvar av grundserien.

Tacka backarna för det.

- Vi har haft en helt fantastisk säsong, säger Ronnie Sundin.

Foto: Ronnie Sundin - backklippa i årets Frölunda.

Den största förändringen när man tittar på Frölundas siffror under säsongen är försvarets prestationer. Man har släppt in mindre än två mål i snitt per match. En minskning med drygt ett mål. Per match.

- Vi har bra målvakter och det har gjort att vi fått självförtroende och kunnat spela ut, säger Ronnie Sundin.

Backklippan som ofta hyllas som landets bäste när det gäller försvarsarbete är inte en människa som vill framhäva sig själv. Men hans utveckling de senaste åren heter duga, och han hyllar gärna sina kollegor.

- Ja, alla backarna som vi fått i år har varit jätteförstärkningar, säger han .

Och då hade man redan landets bästa backar i Sundin och Magnus Johansson sedan tidigare.

Ifjol talades det mycket om Färjestads överlägsenhet och Martin Gerbers betydelse för laget. Då släppte Färjestad in 100 mål. En siffra som Frölunda kommer att hamna i närheten av.

"Stor respekt"

Och självklart har tränaren Conny Evensson en stor del i förändringen.

- Jag har spelat under en massa taktiskt drivna coacher men det som gör att man känner stor respekt för Conny är ju hans inlevelse. Han är den som tar en förlust hårdast av alla, förklarar Ronnie Sundin.

Och något är det. Årets Frölunda utstrålar ett självförtroende som gör att spelarna vågar lita på sina känslor och ofta fattar rätt beslut.

- Det kan handla om att hålla i pucken en tiondels sekund längre när man slår en passning. Det kan göra skillnaden mellan ett mål framåt och ett baklängesmål, säger Ronnie Sundin.

Som gör sin tionde säsong i Frölunda och han vill inget hellre än att få vara med om ett långt slutspel. Han vet hur det är att få kliva av i sista sekunden. För två år sedan bröt han nyckelbenet i sita matchen innan slutspelet.

- Det finns i bakhuvudet hela tiden att det kan hända. Men jag hoppas att det inte yttrar sig så att jag håller igen på isen, säger Ronnie Sundin och ler.

Och han vet mycket väl hur mycket Göteborg suktar efter en framgång i ishockey och att årets Frölunda får finna sig i att vara favoriter inför slutspelet.

- Som gammal gubbe vet jag ju att ett slutspel blir helt annorlunda. Vi får hantera favoritskapet och klarar vi inte det så kommer vi att förlora, säger Sundin.

Chatta med Conny Evensson

Ronnie Sundin om Frölundas succébackar

Martin Strömberg