Kanada bojkottar tävlingar i Ryssland

Foto: JOE KLAMAR / AFP
SPORTBLADET

Kanada tänker bojkotta skidskyttetävlingar på rysk mark.

Detta på grund av att åkarna helt enkelt inte vågar åka dit.

– Jag känner helt enkelt att det inte är säkert att åka till Ryssland, säger kanadensiskan Rosanna Crawford till norska NRK.

Det internationella skidskytteförbundet, IBU, väljer att arrangera tävlingar i Ryssland, till skillnad från det internationella skidförbundets motsvarighet, Fis.

Det gillar inte Kanada. I ett öppet brev till IBU meddelar därför nu deras skidskytteförbund att man inte tänker ställa upp i tävlingar som avgörs i Ryssland, skriver NRK.

”Beslutet om att lägga stora arrangemang i Ryssland strider mot IOK:s beslut om att utesluta Ryssland från OS i Pyeongchang. För närvarande finns det inte heller tillräckligt med förtroende för de ryska antidopningsinstanserna, eftersom RUSADA:s arbete ännu inte godkänts av Wada”, skriver det kanadensiska förbundet.

Blivit hotad

Det var på inrådan från åkarna själva som Kanada tog beslutet.

– Jag har stått upp mot dopning och pratat mycket om det, bland annat på sociala medier. Jag ska tillägga att jag känner många av de ryska åkarna, men statligt stöd dopning kan man inte blunda för. Jag känner helt enkelt att det inte är säkert att åka till Ryssland, då jag blivit hotad på nätet för saker jag sagt, säger den kanadensiska skidskytten Rosanna Crawford till NRK.

”Ingen idé att få panik”

IBU:s norske ordförande Anders Besseberg verkar inte alltför besvärad av Kanadas besked.

– Det är inte obligatoriskt för någon att delta. Vi har haft ett konferenssamtal med IOK där det kom fram att tävlingar i Ryssland kan köras som planerat. Det är ingen idé att få någon panik nu, säger han till NRK.

Världscuptävlingarna i ryska Tiumen är en av säsongens sista tävlingar som går i slutet av mars.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte

Dopning

IOK

Wada