Tvärvänder om stafetten efter uppvisningen

SPORTBLADET

LILLEHAMMER. Petter Northug har åkt hem och Finn Hågen Krogh klappade igenom på skithlonen.

Då tvärvänder norske landslagstränaren och tar ut Johannes Hösflot Kläbo till sistasträckan i OS-stafetten.

– Det är sunt förnuft, säger Hetland.

Redan i september slog norske landslagstränaren Tor Arne Hetland fast vem som kommer att köra stafetten i OS.

– Sistaetappen kommer Finn Hågen Krogh att gå. Han bevisade att han är vår bästa man förra vintern, så det har vi under bra kontroll, sa Hetland till NRK.

Uttalandet rörde upp känslor i lägret runt Petter Northug. Men två tävlingshelger in i världscupcirkusen har Hetland ändrat sig och petar Finn Hågen för stjärnskottet Johannes Hösflot Kläbo som tog sin femte raka seger i skithlonen.

– När du ser det här i dag så klarar väl journalisterna själv att ta ut sista etappen. Det säger sig självt vem som hade kört sistaetappen om det hade varit OS-stafett i morgon. Jag hade självklart petat Finn, det är sunt förnuft, säger Hetland till VG.

”Han skjuter från höften”

Finn Hågen var över sex minuter efter Kläbo i söndagens skiathlon och verkar ha långt kvar till OS-formen. Kläbo sticker inte under stol med att han gärna hade gått sistasträckan.

– Det är klart att det hade varit kul att gå sistaetappen, men jag tror att det är många andra som fortfarande har en del att gå på. Finn tror jag kan åka fort när han kommer i form så det är långt ifrån avgjort, säger han.

Martin Johndrud Sundby är förvånad över Hetlands uttalande.

– Hetland skjuter från höften alltså. Han har verkligen låtit det hagla. Jag undrar om han står och tänker där borta vad han ska säga för något för att få rubriker. Kan vi inte bara komma överens om att vi har flera bra alternativ, säger han.

Calle Halfvarsson, Daniel Rickardsson och Marcus Hellner var inte i närheten av Kläbo i skiathlonen och vet inte hur de ska rå på norrmannen.

– Han blir svår att slå. Än så länge är det ingen som har lyckats göra något. Men man får hoppas för sin egen del att man blir i bättre form, säger Hellner.

Så tävlar längdskidåkarna fram tills OS 00:25

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM