Mejla

Johan Flinck

Flinck: Därför fick vi tre skrällar i truppen

Här är min förstauppställning i EM

SPORTBLADET

STUTTGART. Försvar är bästa anfall.

Så kan man förklara de tre skrällarna i Kristján Andréssons trupp.

Och att Jim Gottfridssons status är ett frågetecken.

Femton spelare var givna, basunerade undertecknad ut i morse.

Att jag aldrig kan hålla min stora trut.

De var ju bara fjorton.

Andreas Nilsson var given i EM men tackade nej då han är nybliven pappa.

Jag pekade ut Jesper Konradsson som given, men där valde Kristján Andrésson i stället Linus Arnesson.

Platsen som tredje högernia var öppen. Jag trodde på Philip Stenmalm eller några av de andra två danskproffsen (Viktor Östlund och Markus Olsson) som alla spelat mästerskap tidigare. Men där föll valet på Philip Henningsson som så sent som förra våren spelade i allsvenskan med IFK Ystad och debuterade i landslaget i juni i år efter att aldrig spelat en ungdomslandskamp.

Annat skytte med Arnesson

I de här båda valen är det tydligt att Andrésson valt det starkare försvarsalternativet.

Henningsson är i första hand vänstertvåa i landslaget men kan förstås backa upp som vänstertrea om det behövs. Han lär nog knappt spela något framåt i EM. När jag pratar med Andrésson så är han tydlig med att om det skulle hända något med Simon Jeppsson eller Lukas Nilsson så är det någon av de tre danskproffsen som går in och ersätter där anfallsmässigt. Henningsson flyttas inte upp i hierarkin som en av två vänsternior framåt.

Med Arnesson får Sverige ett klart bättre försvarsalternativ än Konradsson, som visserligen utvecklats som tvåa de senaste säsongerna men i landslaget antingen bytts ut i försvaret eller fått ta en roll som etta. Sedan ska jag inte förringa Arnessons offensiva kvaliteter. Man får ett annat skytte med honom kontra Konradsson.

Gottfridsson ett frågetecken

Med valen av Henningsson och Arnesson, som Andrésson ser som vänstertvåor i landslaget, är det uppenbart – och självklart – att det finns frågetecken för Jim Gottfridssons status och kapacitet i EM. Det är inte så konstigt då han gått skadad sedan i tre månader och ännu inte gjort comeback.

Skulle han vara i fysisk topptrim kommer Gottfridsson att vara förstavalet både fram och bakåt, som i VM där han var bländande som spelmotor men också överraskande bra i försvaret och man såg äntligen ut att ha löst livet på vänstertvå efter Jonas Källman.

Men är Gottfridsson inte i fysiskt topptrim, och det vore otroligt om han är det, så kommer man att prioritera hans anfallsspel och med både Henningsson och Arnesson finns det alternativ bakåt på vänstertvå. Det hade inte Stenmalm varit då han är en ännu mer utpräglad försvarstrea än Henningsson.

Annars var det väntade namn.

Bland de tolv reserverna i bruttotruppen hittar vi heller inga överraskningar. Alla tillfrågade tackade ja till att vara med i bruttotruppen, ingen nobbade (om vi bortser från Andreas Nilsson som inte finns med där heller). Mattias Andersson finns med om det skulle bli målvaktskris. Men man kan spekulera i om det är veteranen man ringer först om Appelgren eller Palicka går sönder.

Det kan bli ett centralt försvar i perioder i EM bestående av Henningsson-Pettersson-Darj-Lagergren.

Noterar att tre av dem har utvecklats till försvarsspelare i landslagsklass av Ola Lindgren i Kristianstad.

På damsidan är det Dragan Brljevic som utbildar försvarsspelarna till landslaget.

Tror på den här förstauppställningen:

Mv: Appelgren.

V6: Tollbring.

V9: Nilsson.

M9: Gottfridsson.

H9: Lagergren.

H6: Ekberg.

M6: Nielsen.

Byte anfall/försvar på Nilsson mot Darj (om Gottfridsson orkar bakåt också).

Störst konkurrens är det på högersex där Zachrisson som vanligt utmanar Ekberg. På övriga positioner är det rätt givet vem som är förstavalet i nuläget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Av: 

Johan Flinck

Publisert:

LÄS VIDARE

Spelprogrammet släppt – så spelas allsvenskan 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Handbolls-VM 2017 (damer)

Handbolls-EM (Herrar)

Kristján Andrésson

Linus Arnesson

Philip Henningsson

Jim Gottfridsson

Handboll