Kristoffersson vann i Höljes – dominerar VM

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pavel Koubek/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han ville bara njuta av kalaset.

Istället dominerar han det – och VM.

– Det har varit fest sedan jag kom hit och den ska fortsätta till i morgon bitti, säger Johan Kristoffersson.

VM-ledaren i rallycross vann tre av fyra kval i Höljes. Han vann semifinalen – och han vann också Sveriges VM-deltävling i rallycross. Han dominerade tävlingshelgen och kalaset kommer att fortsätta hela natten.

– Den här gången har jag verkligen fått ta den av den fantastiska atmosfären här och den har mer än levt upp till förväntningarna, säger Kristoffersson.

– Det finns ingen bättre känsla än att vinna på hemmaplan.

Kristoffersson dominerar VM

Svensken som vann VM förra året har vunnit fem av årets sex VM-deltävlingar. Efter halva säsongen leder han VM med sina 165 poäng, tvåan Andreas Bakkerud har 125.

– Jag vågar inte ta ut något i förskott. Tittar man på konkurrenterna så flåsar de oss i nacken. Varvtiderna är otroligt jämna. Min kollega Peter Solberg drabbades av tekniska problem och fick bryta en semifinal, det är den typen av små problem vid fel tillfälle som gör att du kan tappa i sammandraget, säger Johan Kristoffersson.

– Jag hade inte ens vågat drömma om att leda VM med 40 poäng efter sex deltävlingar, men det är 180 poäng kvar att slåss om. Peugeot kom med en ny bil hit till Höljes och Timmy Hansen var otroligt snabb. Samtidigt ser det bra ut och jag känner mig trygg.

Foto: Tony Welam

Vara lugn - trots stressen

Under hela vintern har han jobbat hårt med att förbereda sig mentalt inför säsongen. För att kunna behålla lugnet när det går emot honom, kunna hantera konkurrenter som blir allt snabbare och på att känna sig trygg i sin situation - hur stor pressen än är från utsidan. När dörren är stängd vill Johan Kristoffersson vara ett med sin bil - och tillsammans hitta känslan i jakten på ännu en VM-titel.

– Återigen hade jag inte alls den goa känslan i bilen, vi har jobbat hårt för att komma dit igen och känslan kom först till semifinalen, säger han.

– Jag vill kunna känna mig trygg i att köra samma varvtid varv efter var, kunna positionera bilen där jag vill för det är nyckeln till framgång. Jag hittade det lagom till finalpasset.

Då kunde ingen stoppa honom. Frågan är om det är någon som kan hindra honom från att ta ännu en VM-titel i rallycross.

LÄS VIDARE

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: