Robin Söderlings match kan flyttas

SPORTBLADET

Kritiken mot arrangörerna växer

För två dagar har Paris och Franska mästerskapen blivit rena Wimbledon.

Inte spelmässigt, däremot väderleksmässigt.

Det betyder att Robin Söderlings match i tredje omgången är på god väg att flyttas till på lördag.

Efter sol kommer regn. Det gäller i alla fall årets upplaga av Paris-tennisen. Två dagars högsommarväder ersattes under onsdagen och framför allt på torsdagen av kraftigt regnande. För Söderling som var spelledig på torsdagen betydde det enbart att han tvingades avbryta sin träning mot franska junioren Gianni Mina i förtid. Regnovädret kan dock komma att påverka även honom i högsta grad. Vid 15-tiden meddelades att 22 matcher, bland annat Rafael Nadal och Serena Williams matcher, ställts in. Det i sin tur gör att det är högst sannolikt att Söderlings match kan komma att flyttas till på lördag.

Kritik mot arrangören

Och mot arrangörerna kommer ännu mer kritik efter bland annat onsdagens skandalmatch mellan hemmaspelaren Gael Monfils och Fabio Fognini, Italien. Svensken Stefan Fransson, supervisor som kan liknas vid överdomare, lät böja sig för publiktrycket och lät matchen fortsätta trots att övriga matcher ställts in på grund av mörker. Dessutom trakasserades Fognini av hemmapubliken innan matchen till slut bröts vid ställningen 5–5 i femte set.

– I slutet av matchen så försökte fans att blända Fabio med en laserpenna, säger hans pappa Fulvio till tidningen L'Equipe.

– Jag har aldrig sett en sådan osportslig publik. Vi var tre stycken mot 10 000. Det var skamlöst.

Kan flytta turneringen

Franska mästerskapen är nu tillsammans med US open de två turneringar av de fyra stora som inte har någon arena med avtagbart tak. Diskussioner förs att flytta hela turneringen från Roland Garros där den spelats sedan 1928. Bland alternativen som diskuteras är Marne-la-Vallee nära Disneyland utanför Paris samt Versailles och förutom möjligheterna att i så fall bygga minst en arena med tak hoppas också arrangörerna att få ett mera rymligt område då tävlingen vuxit ur den nuvarande tennisanläggningen.

De planerna var dock knappast till någon hjälp under torsdagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis