Påstås ha tävlat – på en motorcykel

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Misstänkt superskandal
skakar cykelsporten

Storstjärnan Fabian Cancellara påstås ha kört flera cykellopp på en motorcykel.

Tidigare proffset Davide Cassani avslöjar fuskcykeln i ett inslag i italienska RAI.

– Helt galet. Det är inte ens värt en presskonferens. Jag har aldrig haft några batterier på min cykel, säger storstjärnan Fabian Cancellara enligt Cykelnytt.

Tidigare proffscyklisten Davide Cassani demonstrerar i italienska RAI en slags motorcykel som olympiske mästaren Fabian Cancellara pekas ut som användare av. Cykeln är försedd med en liten motor som startas via en diskret knapp på styret och sedan driver pedalerna.

”Ingen omöjlighet”

– När ryktena började spridas efter Paris-Roubaix skrattade jag först högljutt, men efter att ha tittat närmare på det hela så insåg jag att det faktiskt inte är en omöjlighet, säger Jean-Marc Vandenberghe, mekaniker i proffsstallet Quick Step.

En av världens bästa tempospecialister, tillika olympiske mästaren, schweizaren Fabian Cancellara, 29, pekas i videon ut som användare av motorcykeln. Han slår dock tillbaka hårt mot anklagelsen.

– Det här är inget jag vill veta av. Det är en löjlig, sorglig historia. Helt galet. Det är inte ens värt en presskonferens. Jag har aldrig haft några batterier på min cykel, säger Cancellara.

”Ren och skär stöld”

Det Internationella cykelförbundet meddelar att de kommer att träffas under nästa vecka för att ”så snabbt som möjligt ta fram ett test som upptäcker fusket”.

– Om det skulle visa sig vara sant så är det värre en dopning. Det är ren och skär stöld. Alla är dock oskyldiga till motsatsen är bevisad, säger Quick Steps team-manager Patrick Lefevere.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport