Efter vallamissen nya utmaningar: ”Skiten tränger upp”

SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Miss i stafetten och nu väntar nya utmaningar för det svenska vallateamet.

Skidåkaren Daniel Rickardsson har noterat hur OS-spåren blir smutsigare och smutsigare.

– Det är solen som gör att det blir mjukt och då tränger skiten upp och klistret suger åt sig det, säger han till Sportbladet.

Dagen efter vallakaoset i stafetten var Daniel Rickardsson, som hade för lite fäste i stafetten, ute och tränade.

Han körde ett lugnt men långt pass för att skölja ur system och hjärna efter den misslyckade stafetten.

På lördag väntar landslagsveteranens stora individuella mål i OS, fem mil i klassisk stil. En förutsättning för ett bra lopp är rätt skidor med balans mellan fäste och valla.

Det lyckades inte det annars så framgångsrika vallateamet med till stafetten.

– Det är tråkigt när det är stafett och man ska skicka ut resten av gänget med dåligt utgångsläge. Att det blir så extremt som i går händer sällan. Men jag har varit med om det förr och kan lägga det bakom mig.

Som på stafetten i VM i fjol?

– Ja...

Foto: Pontus Orre
Daniel Rickardsson efter stafetten.

Kommer att testa mer intensivt

Daniel Rickardsson berättar dagen stafettmotgången hur oron steg redan när de testade skidor inför loppet och han har haft ett möte med vallachefen Urban Nilsson om det.

– Egentligen kände jag det redan när vi testade grejerna att vi var lite fel ute. Det blev en osäkerhet, men samtidigt litar man på att vallarna gör det som de ska. Men jag kände redan i första backen att det inte var bra med varken fäste eller glid, säger Daniel Rickardsson.

Som följd av missen kommer Daniel Rickardsson att testa skidor mer detaljerat och intensivt kommande dagar. Misstaget får inte upprepas, samtidigt vet han att det svenska vallateamet legat bakom framgångar under tidigare mästerskap.

– Jag kommer att testa till jag känner mig trygg. Det blir skidtester i morgon och på onsdag och lite på fredag, säger han.

Brunare och brunare i spåren

Och det finns en ny faktor att ta hänsyn till. Efter kyliga dagar har det under den senaste tiden slagit om och blivit mildare.

Snön är mjukare, tyngre men också smutsigare.

– Man ser att det blir brunare och brunare i spåren, säger Daniel Rickardsson.

Det är smuts och framförallt sand som tränger upp genom den ny mjukare snön, menar Daniel Rickardsson.

Det i sig ställer krav på valla och glid.

– Klistret suger åt sig skit, så varje varv man kör blir det trögare och trögare. Har man då träffat lite fel suger det åt sig väldigt. Banorna ligger ju på en golfbana, säger han.

Extra viktigt för er att träffa rätt då?

– Utan tvekan och förmodligen blir det lika före som i går. Det är samma i dag. Det har blivit mjukare och går tungt. Det kan bli lika utslagsgivande på lördag som i går och då är det fem mil som väntar...

Tre OS-fakta om längdskidor 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM