”Hamilton stressar in i krångliga lägen”

avJohanna Mörtberg

SPORTBLADET

De två McLarenförarna
är som natt och dag

Viasats F1-expert Janne Blomqvist ger sin analys av GP-loppet i Shanghai.

Väderförhållanden under GP-loppet i Shanghai gjorde att teamen ställdes inför flera svåra val vid inledningen av loppet. Det blev ett race för att byta däck och att välja rätt var långt i från lätt.

– Det var rena lotteriet i början. Det blev mycket upp till förarna att bedöma läget på banan och Button Rosberg och Kubica valde att behålla slicksen länge, medan Hamilton till exempel gick i depå tidigt och bytte, säger Janne Blomqvist.

Av de båda McLarenförarna var det Lewis Hamilton som snabbt gjorde väsen av sig, han hamnade i dueller med både Sebastian Vettel, Michael Schumacher och Mark Webber.

Olika personligheter

– Det är verkligen skillnad på personerna. Button är cool och planerar sina drag medan Hamilton är ute i sista minuten. Hamilton är nog lite snabbare som förare, men just nu är det Button som drar nytta av situationen och han har skaffat sig ett bra läge efter sina två segrar.

Vad säger du om Hamiltons agerande på banan?

– Jag tänker inte döma honom för det ena eller det andra. Men han stressar sig in i krångliga situationer. Jag tror att han behöver mogna lite, han är grymt snabb men han gör ofta tokgrejor så han kör bort sina chanser.

Red Bull-förarna stod längst fram i starten men lyckades inte prestera, vad har du att säga om dem?

– Vettel gjorde en alldeles för dålig start så han hamnade i kön när han skulle in i depån. Han åkte bakåt på grund av sin dåliga start. Sedan verkade Red Bull inte ha ställt in bilen för det här väglaget, för de hängde inte med.

Ferrari tjuvstartade – kommentar?

– Alonso gjorde en grym chansning i starten och det är imponerande att han ändå körde upp sig till fjärdeplats. Manövern i depån när han prejade ut Massa säger också en del om hans inställning.

Nico Rosberg är trea men Michael Schumacher har uppenbara problem att hänga med i toppen.

Hur gick det för Schumi idag?

– Idag såg det inte roligt ut, det var nästan skämmigt för Schumacher. Det man frågar sig är varför han inte får till bilen. Uppenbarligen har det hänt så mycket under de tre år han varit borta att han fortfarande håller på och anpassar sig till situationen.

Var det ngåra andra förare som utmärkte sig?

– Petrov gjorde en bra insats, han tar poäng och kör om Schumacher. Kubica är också jämn och gör ett mycket bra lopp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1