Oro i Karlskrona för nya kravaller

SPORTBLADET

Handbollsförbundet vill spela EM-kvalmatchen mot Israel den 12 juni nästa år i Karlskrona. Men idrottsförvaltningen i kommunen avråder bestämt med tanke på vad som hände i Malmö när Sverige mötte Israel i Davis Cup där förra året.

Hur det blir är ännu oklart. Karlskronas kommunalråd Karl-Gösta Svenson (M) tycker inte man ska blanda ihop idrott och politik.

– Jag har inte sagt nej till matchen, säger han till TT.

Planeringschefen Erik Lundgren hos Blekingepolisen säger till TV 4 Nyheterna Karlskrona att det ju är ett tag tills matchen ska spelas och vill inte kommentera ytterligare förrän spelorten definitivt bestämts.

– Men blir det Karlskrona så får vi ju lösa det.

På Handbollsförbundet bekräftar vd Christer Thelin att man vill spela i örlogsstaden.

– Vi har alltid blivit bra behandlade i Karlskrona, så vi har lämnat en förfrågan. Och det pågår diskussioner, säger han.

Uppmanades tacka nej

Men idrottsförvaltningen i Karlskrona är inte entusiastisk. Redan i början av sommaren fick Idrotts- och fritidsnämndens ordförande Camilla Brunsberg (M) samt oppositionsrådet Christina Mattisson (S) en skrivelse från förvaltningen där politikerna med eftertryck uppmanas att tacka nej till matchen.

Förvaltningen anser inte att man klarar att uppfylla de höga säkerhetskrav som en match med Israel som ena part ställer. Man oroas också över att den tänkta arenan, Telenor Arena i Karlskrona, ska drabbas av skadegörelse.

– Är det så de resonerar så måste vi ju lyssna på det, säger Christina Mattisson till TV 4.

Tänker säga ja

Camilla Brunsberg säger sig i ett pressmeddelande vara positiv till att matchen spelas i Karlskrona.

"Det som skulle få mig att ändra uppfattning är om polis, UD eller någon annan myndighet skulle rekommendera oss att avstå. Annars tänker jag föreslå Idrotts- och fritidsnämnden att säga ja till evenemanget", säger hon.

Vad idrottsförvaltningen i Karlskrona är rädd för är de scener som utspelades i Malmö i samband med Davis Cup-matchen mot Israel, som för övrigt fick spelas inför tomma läkare. Det handlade om våldsamma kravaller vid arenan, stängda skolor med mera.

Idrotts- och fritidsnämnden i Karlskrona sammanträder den 30 augusti.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll