Han är den ende som kan fixa VM-guld till Tre Kronor

SPORTBLADET

Wennerholm: En målvakt som kan spika igen

Ett rekordungt Tre Kronor står på bräckliga ben inför VM i Tyskland.

Sex juniorer i truppen och en nästan total brist på utpräglade målskyttar.

I ett VM som lätt kan svänga till en mardröm står hoppet till en av skräckvärldens populäraste figurer:

”Monstret”.

Foto: Nyckeln till framgång Jonas ”Monstret” Gustavsson är Sveriges nyckelspelare i VM. Om han lyckas kan hela laget nå mycket långt – ända fram till ett VM-guld, skriver Sportbladets ishockeykrönikör Mats Wennerholm.

Målvakten Jonas ”Monstret” Gustavsson är den enda som kan fixa ett guld åt Bengt-Åke i hans sista VM.

Sverige slog Finland med 3–2 i den avslutande matchen i LG Hockey Games, när ”Monstret” kom in mellan stolparna.

Men det här laget tar sig naturligtvis lätt till en kvartsfinal i VM även utan storspel i målet.

Det är först då den verkliga VM-turneringen börjar. En förlust i ännu en kvartsfinal skulle kännas som ett nytt fiasko, en semifinal är godkänt medan en final är braksuccé.

Tre olika scenarier som alla avgörs av en enda spelare.

Jonas Gustavsson.

Ryssland och Kanada stora favoriter

25-åringen som fick ett gigantiskt genombrott i Färjestad i fjol och som just avverkat sin första NHL-säsong i Toronto Maple Leafs.

En målvakt som spikar igen kan vända oddsen mot vilket lag som helst.

Det är Sverige hopp i ett VM, där Ryssland och Kanada är skyhöga favoriter på förhand. Två lag som kan vinna av egen, offensiv styrka och klara sig med ett normalt målvaktsspel. Det är därför Ryssland och Kanada mötts i de två senaste VM-finalerna. De två har tagit ett kliv och det känns som de bildar en egen division numera.

Kanada fyllde på sin VM-trupp till 23 spelare i lördags och satsar rekordungt de också. Precis som Sverige har de sex juniorer i truppen och en sjunde – JVM-stjärnan Jordan Eberle – står fortfarande på reservlistan.

Ryssarna kanske inte såg så märkvärdiga ut i LG Hockey Games, men till VM fyller de på med världsspelare som Alexander Ovechkin och Alexander Semin. Det gör ryssarna till favoriter till ett tredje VM-guld i rad, medan Kanada är mer sårbart med sin annorlunda ungdomssatsning.

Stjärnor kan flygas hit

Bengt-Åke står än så länge med fickorna tomma, men fyller på med Ottawas juniorback Erik Karlsson och väljer att peta Luleås Johan Fransson. Det stod ju mellan Fransson och David Rundblad, men Bengt-Åke valde att behålla den högerfattade Skellefteåjunioren.

Det gjorde han rätt i.

Ska han för en gångs skull satsa på juniorer, så är det lika bra att gå hela vägen.

Sedan kan han bara vänta tills Detroit, Vancouver, San Jose eller Chicago är utslagna ur Stanley Cup-slutspelet. Det finns fortfarande en chans att flyga in svenskstjärnor från de fyra lagen i god tid innan allvaret börjar i Tyskland.

Men allt ligger ändå i Monstrets händer. Gör han en grym VM-turnering kan Sverige gå hela vägen.

Slovaken Jan Halak visade vad en bra målvakt kan ställa till med, då hans Montreal slog ut storfavoriterna Washington i Stanley Cup- slutspelet. Han knäckte nästan ensam världens offensivt bästa klubblag. Det var en större sensation än om Sverige tar VM-guld nere i Tyskland.

Ett mål mot Tjeckien, två mot Ryssland och tre mot Finland. Svenskarna ökade på målskörden under turneringens gång i LG Hockey Games.

Niklas Persson var Sveriges totalt bäste spelare i de tre matcherna. Han var inblandad i hälften av målen med sina tre poäng (1+2) och hade +3 i plus/minus. Persson skulle kunna spela i NHL sju dagar i veckan.

Så bra är han.

Men varken Michael Nylander, Linus Omark, Niclas Bergfors eller Mattias Weinhandl (vilade i går) gjorde en enda poäng i turneringen.

De som på papperet ska vara Tre Kronors största offensiva hot.

Det positiva är att det bara kan bli bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM