Sjarapovas nya tränare: en svensk

SPORTBLADET

Thomas Högstedt ska hjälpa stjärnan tillbaka till toppen

Superstjärnan Mara Sjarapova har anställt en ny tränare.

Namnet: Thomas Högstedt.

– Det här är en otrolig utmaning, säger 47-åringen till Sportbladet.

Thomas Högstedt har gjort sitt ett namn på både ATP- och WTA-tourerna efter att ha tränat spelare som Jonas Björkman, Magnus Norman, Joachim ”Pim-Pim” Johansson, Nicolas Kiefer, Tommy Haas, Caroline Wozniacki, Daniela Hantuchova och Li Na, som nyligen vann Asian Games.

Nu bryter han samarbetet med kinesiskan för att ta sig an en av damtennisens överlägset största stjärnor.

Den förra världsettan Maria Sjarapova har rasat till 18:e plats på rankingen, men ska med svenskens hjälp försöka ta sig tillbaka till den yttersta eliten.

Deras samarbete inleds på tisdag, då de börjar träna på Nick Bollettieris tennisakademi i Bradenton, Florida. Enligt kontraktet ska Thomas Högstedt jobba med Sjarapova 25 veckor om året.

– Jag ska vara med på de stora turneringarna och under träningsveckorna. Uppdraget är att få henne tillbaka till världstoppen. Många har räknat bort henne, men jag tycker om speciella fall. Det här ska bli spännande, säger Thomas Högstedt.

”Väldigt smickrande”

23-åriga Sjarapova är bosatt i Los Angeles, där hon kommer att använda Michael Joyce som sparringpartner. Högstedt, ursprungligen från Mariestad, bor med sin familj i Stockholm och ska fortsätta sitt arbete med supertalangen Ellen Allgurin, 16.

Thomas Högstedt har fått jobberbjudanden från toppspelare på både dam- och herrsidan, men när han blev kontaktad av Maria Sjarapova och hennes far, Jurij Sjarapov, blev valet enkelt.

– Jag var inne på att börja på herrsidan igen, men det här är ett av de mest prestigefyllda jobben som finns inom tennisen. Det är väldigt smickrande, säger Thomas Högstedt.

Maria Sjarapova vann Wimbledon som 17-åring och har sedan dess varit en av världens bäst betalda och mest omskrivna idrottskvinnor.

– Det är ett sjukt drag runt henne, säger Thomas Högstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis