Rosenqvist går mot ännu en seger

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Racingtalangen favorit i VM

Han har vunnit allt.

Men det är inte nog.

Nu laddar Felix Rosenqvist för ännu en seger i Macau GP.

Stadsloppet i den kinesiska staden som ligger utanför Hong Kong anses vara ett VM för formel 3-förare, de förare som är på väg upp i karriären för att så småningom köra i formel 1 eller liknande klasser. Tävlingen har genomförts sedan 1954 och bland vinnarna märks förare som Ayrton Senna, Ralf Schumacher och svenskarna Rickard Rydell och Felix Rosenqvist.

Den sistnämnda är favorit i år igen.

–  Jag älskar den här tävlingen, och att komma hit som fjolårsvinnare är verkligen speciellt. Det är ett stort fokus från medierna, men samtidigt känner jag mig mer avslappnad än någonsin. Macau är mer än någonting annat en helt unik mental utmaning, men det hjälper faktiskt att redan ha vunnit en gång. Jag vet att jag kan göra det igen, och en stor del av pressen är försvunnen. Det är en känsla jag aldrig haft här tidigare, säger han.

– Jag har faktiskt inte så mycket att bevisa i år, nu får vi se om vi har farten i bilen, men jag ser inte varför vi inte skulle ha den.

Rekordserie

Rosenqvist har under säsongen slagit rekord på rekord i EM i Formel 3, en serie som han också vann överlägset. Nu möter han 21 av förarna från det mästerskapet, men sedan tillkommer det ytterligare sex som kört andra mästerskap under säsongen. En av dem är DTM-föraren Daniel Juncadella som vann loppet 2011.

- Det är precis som vanligt när det gäller Macau; enormt hög klass på motståndet, avslutar Rosenqvist. Det, i kombination med banans extrema karaktär, har gjort att jag har utvecklats mycket som förare tack vare den här tävlingen genom åren. Det är verkligen sjukt tufft. Samtidigt vet jag att jag har ett bra team bakom mig i år, och målet kan inte vara någonting annat än att vinna.

Prestige

Han kör för SJM Theodore Racing by Prema Powerteam, tillsammans med kollegorna Jack Dennis, Storbritannien och Lance Stroll, Kanada. Stroll är son till en miljonär från Kanada och han ska nyligen ha gjort klart med F1-stallet Williams som test och utvecklingsförare för 2016.

– Det är otroligt mycket prestige som står på spel i Macau, EM är säger egentligen mycket mer om din prestation eftersom det pågår under en längre tid på flera olika banor, säger Felix Rosenqvist.

– Jag vet inte hur stor betydelse en seger i Macau har för min framtid nu jag har vunnit det en gång, men å andra sidan har jag ingenting klart för nästa säsong och det är självklart att det är viktigt att prestera varje gång du sitter i bilen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Macau GP

Formel 3

DTM

Motorsport