Björk STCC-mästare: Det är så sjukt skönt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

Thed Björk är ohotad på STCC-tronen.

På Ring Knutstorp säkrade Volvoföraren tredje raka mästerskapstiteln.

– Det är så sjukt skönt, sade han till SVT.

När Thed Björk i sin Volvo korsade mållinjen som trea i det andra racet på Ring Knutstorp på lördagen blev han historisk.

Aldrig tidigare har en förare vunnit STCC-mästerskapet tre år i rad.

– Jag är så jäkla nöjd, stort tack till alla, jublade Björk till SVT.

Kvalet avgörande

Egentligen var det aldrig riktigt spännande.

För Björk vann fredagens kval med två ynka hundradelar före enda kvarvarande utmanaren till mästerskapssegern, teamkollegan Fredrik Ekblom.

Därmed hade de senaste säsongernas dominant i STCC 30 poängs försprång i totalsammanställningen inför avslutningsracen, med 50 poäng kvar att köra om.

Ekblom gav mästerskapet lite konstgjord andning genom att vinna det första racet, samtidigt som Björk kom trea. Då skiljde det 20 poäng. I det andra racet var det i vanlig ordning omvänd startordning, men inte ens det kunde stoppa Björk.

Volvoföraren var lugnet själv och körde kontrollerat, gjorde det han skulle och höll sig borta från incidenter. Till slut blev det alltså en tredjeplats för Björk, vilket gott och väl räckte för att säkra titeln. Fredrik Ekblom vann racet, men förgäves. 44-åringen fick nöja sig med andraplatsen i sammandraget.

– Det var lite nervigt, jag visste ju hur bra Fredrik är. Man kan inte sitta och fega. Man måste fram, man måste satsa, men samtidigt vill jag inte putta någon av banan, sade Björk som fick en varning efter en tuff omkörning.

Blickar mot Europa

Lördagens seger kan ha varit det sista den svenska racingpubliken får se av Thed Björk på ett bra tag. Till nästa säsong ryktas det om en satsning i de europeiska serierna.

– Det finns en massa olika saker att göra, det ska bli kul, sade Björk.

TT

Publicerad: