Bahta i tuff VM-final med 17 löpare

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Meraf Bahta har satt svenskt inomhusrekord på 3 000 meter i vinter.

Men konkurrensen är stenhård i VM-finalen, där hela 17 löpare finns med.

– Det kommer bli tufft, säger 28-åringen.

Det är ett riktigt getingbo som väntar på 3 000 meter när inomhus-VM inleds i Birmingham i kväll. Det är final direkt som gäller – och 17 löpare på startlinjen. Däribland en hel drös tunga namn som etiopiskan Genzebe Dibaba, tyskan Konstanze Klosterhalfen och brittiska hemmahoppet Laura Muir.

– Alla de bästa är här och det kommer nog gå fort, säger det blågula hoppet Meraf Bahta efter att ha kommit fram till VM-staden.

"Blir jättetrångt"

Själv har hon sprungit på 8.42,46 i sitt enda 3 000-meterslopp i år, vilket innebar svenskt rekord.

– Jag har tränat bra, är skadefri och känner mig stark i kroppen. Vi får se i morgon hur det svarar. Hoppas bara det inte blir en massa gruff, säger Bahta apropå att så många har klarat kvalgränsen och att det avgörs med en final direkt.

Bahtas tränare Ulf Friberg menar att 17 löpare är alldeles för mycket i ett inomhuslopp.

– Det kommer bli jättetrångt och den som klarar av det kommer att springa bra. Men man borde kanske ha en final med tio stycken, eller max tolv. Så här många är det inte ens i en final utomhus, säger han.

Dubblerar i VM

Om någon drar upp farten tidigt – Klosterhalfen är en som kan väntas göra det – innebär det i alla fall att det blir lite mindre trångt. Blir det ett snabbt lopp lär Meraf Bahtas färska svenska rekord behöva pressas rejält om hon ska kunna överraska och blanda sig i medaljstriden.

– Att hon har en bättre tid än 8.42 i kroppen är högst troligt, om det blir ett sånt lopp. Men för att ta medalj måste några göra bort sig, samtidigt som Meraf gör ett taktiskt bra race. Hon skulle kunna sätta svenskt rekord med 5–6 sekunder och ändå inte vara bland de sex bästa, säger Friberg.

Meraf Bahta planerar att dubblera i VM och även springa 1 500 meter, där försöken avgörs i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM