Ny finalseger för Tomas Berdych

Publicerad 2015-10-25

Tredje finalen. Tredje titeln.

Tomas Berdych trivs i Stockholm Open.

– Det känns nästan som hemma, säger han efter 7–6, 6–2 mot amerikanen Jack Sock.

Tomas Berdych försvarade sin titel i Stockholm Open. Men det var först efter en trevande start på finalen i Kungliga Tennishallen. Under mötet med amerikanen Jack Sock blandande den tjeckiska världsfemman bländande slag med enkla misstag, där bollarna antingen hamnade i nät eller en bra bit utanför centercourtens linjer.

Allt berodde på en sak: Jack Socks forehand.

Den 23-årige amerikanens aggressiva slag gjorde att den regerande mästaren famlade efter sitt spel, tappade sin serve och hamnade i ett tidigt underläge.

– Ja, hans forehand var lite speciell, säger Tomas Berdych.

– Men till slut hittade jag ett bra sätt att spela mot honom, och det gjorde att kunde komma tillbaka från en svår situation i första set. Efter det hade jag kontroll på matchen.

"Viktigt för mig"

30-åringen kämpade sig tillbaka till 5–5. Spelarna tog sedan var sitt game och första set gick till tiebreak. Där var Berdych överlägsen och vann med 7–1.

Andra blev enklare. Och snabbare. Efter ett tidigt break vann tjecken med 6–2 – och blev därmed den förste sedan Thomas Enqvist, som vann 1995, 1996 och 1999, att ta hem Stockholm Open tre gånger.

– De som arbetar med turneringen får oss att känna oss som hemma. Det är väldigt viktigt för mig. Jag spelar alltid bra när jag mår bra vid sidan av. Att det sedan finns bra resultat bakom hjälper så klart till. Men ibland hittar man ett ställe i världen som passar en ganska bra, och det här är ett sådant ställe, säger han.

Nära att missa

Det var dock nära att inte bli något spel i Stockholm för Tomas Berdych.

Han hade glömt att anmäla sig.

– Vi hade skrivit kontrakt med honom. Allt var klart men han glömde att anmäla sig. Då fanns det ingen annan möjlighet än att ge honom ett wildcard. Det var enda sättet att få in honom i tävling, säger turneringsdirektören Robin Söderling.

Jack Sock blev inte helt lottlös i Stockholm Open. Efter förlusten singelfinalen tog han, tillsammans med landsmannen Nicholas Monroe, hand om dubbeltiteln. Duon vann med 7–5, 6–2 mot Michael Venus, Nya Zeeland, och Mate Pavic, Kroatien.

TT

Följ ämnen i artikeln