Leo Honkala har avlidit – blev 82

Publicerad 2015-05-18

Förbundskaptenen dog i sitt hem i helgen

Brottnings-Sverige har sorg.

Den förre förbundskaptenen Leo Honkala har avlidit, 82 år gammal.

– Det är tråkigt. Vi hade så många år tillsammans, säger Frank Andersson.

Leo Honkala var förbundskapten för det svenska  herrlandslaget i brottning under fem år mellan 1980 och 1985. Då basade han över stjärnor som Frank Andersson och Tomas Johansson.

I söndags hittades han död i sitt hem i Oxelösund, 82 år gammal.

– Han dog i sitt hem i helgen och det var under lugna omständigheter, säger Hanna Westrin, marknads- och kommunikationsansvarig på Svenska brottningsförbundet.

"Betydde allt för mig"

Den forne brottaren Tomas Johansson sörjer sin gamle förbundskapten.

– Han betydde allt för mig. Utan Leo hade jag aldrig blivit så bra som jag till sist blev, säger Tomas Johansson till NSD.

–Han höll koll på så mycket mer än bara brottandet. Man kunde gå och snacka med Leo om allt möjligt, alla problem man hade vid sidan av sporten. Leo var en fin människa.

Honkala inledde sin karriär som förbundskapten på ett strålande sätt. Under hans första år på jobbet tog Sverige två OS-brons, tre EM-silver och flera medaljer i ungdoms-VM.

Bråk med Andersson

Året efter utbröt ett bråk inom brottnings-Sverige om vem som skulle representera landet i 90-kilosklassen i  EM på hemmaplan, Christer Gulldén eller Frank Andersson.

Honkala valde den senare och valet visade sig vara rätt. Frank  Anderssson vann guld, och följde upp det med ett VM-silver.

Men året efter utbröt ett bråk mellan Frank Andersson och Honkala. Frank vägrade följa med på ett läger i Sovjet vilket gjorde förbundskapten rasande. Efter påtryckningar från förbundet fick Andersson ändå åka med till VM 1982.

Sparkades efter dopningfall

Honkalas tid som förbundskapten fick ett abrupt slut.

Tomas Johansson vann OS-silver i Los Angeles 1984, men åktefast för dopning. Senare samma år visade det sig att Leo Honkala känt till att Johansson varit dopad. Han fick då sparken direkt.

För lite mer än åtta år sedan ertappades Honkala själv med dopning efter att ha testats positivt under veteran-EM i styrkelyft. Han hade tagit ryssfemmor, en form av anabola steroider.

Leo Honkala föddes 1933 i finska Uleåborg och tog som aktiv brottare OS-brons 1952 i Helsingfors.

Följ ämnen i artikeln