”Jag är överlycklig”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vettel tog pole position i Kina

Pole på Monza – då blev Sebastian Vettel den yngste segraren i F1-historien.

I morgon är målet det samma.

– Jag är överlycklig över att vi har pole, säger Sebastian Vettel, 21.

Foto: GETTY IMAGES

I Tyskland kalls han för Bubi Schumi, den lille Schumi, och förhoppningarna på att Sebastian Vettel ska ta över den tron som Michael Shcumacher lämnade när han slutade 2006.

När han vann med en Toro Rosso på Monza förra hösten fick han experterna att riktigt lysa med ögonen och Bernie Ecclestone nöjt av fulla dra.

– Han är en större talang än Michael Schumacher, säger F1-gurun till Sport Bild.

– Om jag själv kunde skapa en superstjärna så är det troligt att jag hade skapat Sebastian. Han har precis det som F1-behöver. Han är ung, har talang och är intelligent, men inte arrogant.

Inte en enda poäng

Men under de inledande två loppen har han inte tagit en enda poäng för sitt nya stall Red Bull, i Australien kraschade han med Robert Kubica när de båda hade positionerna två och tre och i Malaysia snurrade han av i regnet.

Men i Kina övertygade han, trots att han hade stora problem med bilen under morgonens träning.

Båda bilarna från Red Bull hade trassel med den bakre hjulupphängningen och det tog så långt tid för teamet att reparera det att de bara hann med 15 varv på banan, vilket var oroande inför kvalet. Sebastian Vettel var både orolig för däcken eftersom han inte hunnit testa tillräckligt mycket och för att bilen inte skulle hålla.

– Det var hela tiden sista minuten för mig, säger han.

– Jag körde ett varv med de hårda i Q1, ett varv med de mjuka i Q2 och ett varv med de hårda i Q3, men som ni ser så behövs det inte mer... Men det var inte lätt, vi hade problem med bilen och därför ville vi köra så lite som möjligt.

Kör utan KERS

Detta är Sebastian Vettels första poleposition sedan loppet på Monza i höstas och det är hans första för Red Bull.

– Bilen är snabb, det ser man. Jag är inte orolig, men samtidigt är det ett faktum att jag bara körde ett varv och alla vet vad som hade hänt om jag inte träffat rätt ideallinjen eller kommit lite utanför banan vid något tillfälle.

– Det är helt otroligt att vi klarade poleposition. Det var absolut inte några perfekta förberedelser under morgonen, men det verkar som jag kör bättre på kvalet när jag tränar mindre.

Sebastian Vettel som kör utan KERS är riktigt glad att inte heller Renault och Fernando Alonso använder sig av hybridsystemet i Kina.

– Här finns det bara en lång raka, alltså kan det inte göra någon skillnad.

Nu har han goda chanser att ta poäng - om han tar bilen i mål. Det har han inte lyckats med någon gång i år.

– Det blir ett långt lopp och vi får se hur bilen är, säger han.

– Vi har den bästa startpositionen inför loppet och men jag har inga poäng än. Allt kan hända och vi måste koncentrera oss och se hur läget är i morgon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1