Mejla

Kristina Kappelin

Kappelin: Fjärdeplatsen tillhör småländska Genoa

SPORTBLADET

Genua och Rom kunde lika gärna ha legat i två olika länder. Genua är huvudstad i Italiens Småland.

Ingen lägger ut en eurocent i onödan.

Lite snack och mycket handling.

Genua är Spara och Rom är Slösa.

Man pratar och pratar och lever högt över sina tillgångar. Man tappar koncentrationen för livet är ju ändå till för att leka också, eller?

Roma slösade bort en väldig massa poäng i början av säsongen. Genoa däremot, har arbetat sig uppåt envist, uppmärksamt, djupt koncentrerat. Vid årets slut låg Genua på ­Uefa-plats i ligan. Redan det var över förväntan.

Nu får Juventus passa sig, för Genoa är fyra med 40 poäng, bara 3 poäng efter La Vecchia Signora. Roma har 37 poäng och Fiorentina 38, Napoli och Cagliari 34.

Kampen om fjärdeplatsen är alltså långt ifrån avgjord. Men sedan årets början har den tillhört Genoa och envisa och snåla som de är, tänker de inte lämna den ifrån sig i första taget.

Fötterna på jorden

Med sin typiskt småländska inställning, står Genoa stadigt med fötterna på jorden. Sporttidningarna och oräkneliga tv-program öser lovord över spelarna och tränaren Giampiero Gasperini, men Genoa tar aldrig till stora ord.

Genoa jämför sig inte med de stora klubbarna. Men för varje match som går växer deras självförtroende och deras samförstånd på planen.

Det finns en stjärna i laget. Diego Milito är 29 år, argentinare och nygammal i laget. Han kom tillbaka i höstas efter ett tre år långt gästspel i Real Zaragoza. Utan honom skulle Genoa bara ha vunnit tre matcher i år. Det var han som snuvade Milan på segern på San Siro den 28 januari. Beckham har gjort sitt andra mål i serie A, matchen lider mot sitt slut och Milan har slutat spela.

Men det har inte Milito. Han har sparat på krafterna. Snabb som en vessla överraskar han Abbiati och Milan får nöja sig med oavgjort, 1–1.

Men på typiskt Genoa-vis är Diego Milito ingen diva. Hemma i Genua kallas han visserligen ”Il Principe”, prinsen. Men det stora flertalet italienska tifosi vet förmodligen inte ens hur han ser ut. Han råkar ha gjort 14 mål den här säsongen. Det betyder ett mer än Zlatan och ett mindre än Bolognas otroliga Marco Di Vaio, som är skyttekung.

Den stora triumfen är Genoas seger i derbyt mot Sampdoria den 7 december. Det är första gången på evigheter som Genoa är överlägset Sampdoria. Milito gör målet som avgör matchen. ”Det viktigaste i mitt liv”, säger han efteråt. Bättre än de fyra skotten mot Real Madrid i semifinalen i Copa del Rey 2006.

Inter försökte sno åt sig honom i januaris spelarmarknad. Men Genoas ägare Enrico Preziosi har blivit rik på att sälja leksaker.

Går som ett urverk

I år har han gett sig själv och Genoas fans den bästa leksak de någonsin hade kunnat drömma om. Man vrider upp den och den går som ett urverk. Genoa har inte förlorat en enda hemmamatch under hela säsongen. Tror ni Geppetto tänker börja montera ner den nu och sälja den i delar, som den värste Ingvar Kamprad?

Så långt håller inte liknelsen med Småland.

Preziosi släpper inte i Milito och inte Gasperini heller, som Juventus har visat intresse för. Det nya Genoa är ett långsiktigt projekt. Ett pussel där så gott som alla bitarna passar ihop. När Milito fick en muskelinflammation i slutet av 2008, trodde många att framgångarna var slut. Alls icke. Lagkamraterna höll ställningarna. Giuseppe Biava, Bosko Jankovic, Thiago Motta, Domenico Criscito och Giuseppe Sculli tog över. Anfallare, försvarare, mittfältare. Trots Milito har Genoa blivit ett urstarkt kollektiv. Därtill slipper de den stress som ständigt hänger över de största klubbarna som bara måste vinna. Genoa har redan kommit länger än någon hade vågat hoppas. Milito & Co har ingenting att förlora.

Huka er, romanisti. Spara är i stan och hon är i synk med tidsandan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Av: 

Kristina Kappelin

Publisert: