”Jag fattar ingenting”

SPORTBLADET

Sjöström chockad efter rekordet: ”Trodde det var fel på klockan”

1 av 9 | Foto: Det var simningens äldsta världsrekord – fram till söndagen den 26 juli 2009. 15-åriga Sarah Sjöström putsade Inge de Bruijns världsrekord på 100 meter fjäril med 17 hundradelar.

Supertalangen Sarah Sjöström chockade en hel simvärld med sitt världsrekord på VM i Rom.

Men mest chockad var huvudpersonen själv.

– Jag är i chocktillstånd. Jag trodde det var något fel på klockan när jag såg tiden, säger hon.

Genombrottet kom i fjol när hon som 14-åring skrällde och vann EM-guld. Hon simmade rakt in i svenskarnas hjärtan. Men nu har Sarah Sjöström bevisat att succén inte var tillfällig.

I går blev hon en rosad världsstjärna när hon sensationellt slog världsrekord på sin paraddistans 100 meter fjäril i semifinalheatet i VM i Rom.

Men stjärnskottet putsade inte bara det nio år gamla rekordet.

Hon slaktade det.

”15 sek innan jag fattade”

Den nya supersvenskan klockades för 56,44 – 17 hundradelar snabbare än tidigare rekordhållaren Inge De Bruijn.

– Jag fattar ingenting. Jag är i chocktillstånd. Jag trodde det var något fel på klockan när jag såg tiden. Men jag har inte fattat det än, säger Sjöström till Sportbladet bara timmarna efter rekordloppet.

När förstod du att det var världsrekord?

– Det tog nog 15 sekunder innan jag fattade det. Men jag är fortfarande chockad.

”Inte hunnit smälta det”

Inför de sista 50 meterna såg det ut som att hon var nere för räkning. Men Sjöström stod för en makalös vändning som avslutades med en vass finish. När hon touchade kaklet gjorde hon det i överlägsen stil - 64 hundradelar snabbare än tvåan, Jessicah Schipper.

– Jag har inte hunnit smälta det. Jag fick ett bra tryck i den andra vändan. När jag kom gick i mål kände jag att det fanns krafter kvar.

”Inte vågat tro”

Tränaren Carl Jenner var mållös efter bragdloppet.

– Det är svårt att sätta ord på en dag som det här. Det är något som man har drömt om, men inte riktigt vågat tro att man ska få vara med om. Och när det väl händer, då förstår man inte vad det var som hände, säger han.

Förbundskaptenen Thomas Jansson var inne på samma spår.

– Man blir mållös och man blir väldigt, väldigt lycklig över att få vara med om det. Det är ju lite av svensk idrottshistoria som har skrivits.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning