Alfelt: Bajen har sålt sina kvaliteter

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Hammarbys förlust mot Häcken var kanske onödig men sett till säsongen som gått inte alls ologisk.

Bajen var det något bättre laget

i större delen av matchen men förlorade med 0–2 därför att man saknar de spetskvaliteter som har sålts bort.

I nuläget är Hammarby helt enkelt inget särskilt bra allsvenskt lag och därför kan man räkna med blandade resultat ett bra tag framöver. Dubbelmötet med Örgryte

i de två kommande omgångarna är en bra chans – men absolut ingen säker räddning.

Mot Häcken saknades Charlie Davies i de många skapade chanserna som inte utnyttjades.

Lolo Chanko saknades för andravågen och passningssäkerheten som kunde naglat fast bollen längre i anfallsposition.

En målvakt som kunde boxa bort ett enkelt inlägg och när han inte klarade det åtminstone kunde erkänna att han begick ett katastrofalt misstag saknades också.

Rami Shaaban är inte den landslagsmålvakt han har varit.

Han agerade märkligt i en situation när han passningsfintade, vände och lät bollen rinna in i eget straffområde – men när han hade full kontroll och bara kunde plocka upp bollen fick han lätt panik och sparkade iväg den med kontringsläge för Häcken som resultat.

Helt enkelt för dåligt

Boxningen vid 1–0 var helt enkelt för dålig. Minimalt attackerad, men rakt ned i backen med bägge knytnävarna till Erik Friberg.

Vars skott i och för sig passerade ovanligt många som stod i vägen utan att träffa någon.

Sista målet är inget att säga om. Hammarby gick desperat framåt för att snabbt rädda en poäng och Häcken fick läge att kontra med mycket folk och ett hårt skott ribba in av Paulinho i de sista stopptidsekunderna.

Uddlöst anfall

Häcken förtjänade varken att förlora eller vinna. Hela första halvek var Hammarbys utan att de riktigt klockrena chanserna skapades. Andreas Dahl sprang mycket och skapade ytor för Fredrik Söderström som jag aldrig sett bättre i år. Lite svårbegripligt att Tony Gustavsson valde att skicka ut honom på en kant mot slutet då Häcken tog över allt mer av spelet.

Hammarbys anfall var alldeles för uddlöst. Sebastian Castro-Tello är emellanåt underhållande att titta på men effektiv är han inte. Freddy Söderberg fick i princip inga vettiga bollar alls att jobba med, men sprang heller inte själv in i de ytor där han skulle kunna få dem.

Hammarbys vänsterkant är kul med Simon Helg framför Emil Johansson. Två små snabba som byter position effektivt och kan skapa hot mot motståndarna. Där har Hammarby ett vapen att slipa till.

Häcken behöver inte be om ursäkt för sin seger även om den inte var direkt rättvisande om man ser till spel och chanser. Dock har Häcken ett riktigt vasst anfallsvapen i långe Mathias Ranégie som både har förmågan att hålla kvar bollen i anfall och att avsluta själv i trängda situationer.

Tillsammans med långe mittbacken Tom Söderberg var Ranégie hemmalagets bäste spelare inför den stora gratispubliken med Gothia cupdeltagare som förmodligen allihop sett betydligt roligare matcher i sin egen turnering.