Hur ska vi fans kunna lita på sporten?

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladets Anna Andersson: Är det den bil som är först över mål som vunnit, eller ska vi behöva vänta på ett domstolsbeslut två veckor senare för att veta vem som vann?

Jenson Button vann.

Eller?

Resultatet kommer 14 april – och då kan Formel 1 stå där som tidernas största förlorare.

När inte F1 har sig själv på allvar, hur ska vi fans kunna göra det?

De nya reglerna, KERS, Brawn GP och loppet hyllas efter den fantastiska premiären i Melbourne. Loppet hade egentligen allt som man kan begära, och mer därtill.

Trots att de två bilarna i första startled var först i mål var det spännande ända tills tre varv återstod och Sebastian Vettel krockade med Robert Kubica. Det var omkörningar, kamper och krascher.

Där finns ett vinnarteam hämtad ur en saga och inte sedan 1954 har ett team tagit en dubbelseger i sitt första lopp. Då var det Mercedes, nu har tyskarna levererat motorerna till succéteamet Brawn.

Men vann Jenson Button?

Det är den stora frågan.

Protest inlämnad

Ferrari, Red Bull och Renault har protesterat mot de olika diffusorer som Brawn GP, Williams och Toyota använder sig av och detta ska tas upp i FIAs appellerings domstolen 14 april. Och att just de teamen har invändningar mot att deras protest avslogs inför loppet är ganska självklart eftersom deras hjulupphängning inte tillåter en identisk lösning – så när jag inte får bygga ut ska inte grannen heller få göra det...

I klartext betyder det att resultatet från premiären är preliminärt och det kommer även resultatet från veckans deltävling i Malaysia att vara i nästan tio dagar.

Tar död på sporten

Om inte finanskrisen tar död på sporten så är det just sådana saker som gör det.

Hur i he... kan man gå in i en så viktig säsong med så många frågetecken?

F1, ja hela motorsporten, står vid ett vägval. Finanskrisen har slagit hårt mot sporten och till nästa år

beräknas konsekvenserna bli ännu större. Då måste trovärdigheten finnas där och produkten måste stå stark, inte börja säsongen med att de två snabbaste förarna i ett (kanske två lopp) kan diskvalificeras flera veckor senare.

Det skadar imagen något fruktansvärt och frågan är om F1 kan ta sig ur en sådan smäll.

Hur ska vi fans kunna lita på sporten? Varför ska vi ta den på allvar?

Är det den bil som är först över mål som vunnit, eller ska vi behöva vänta på ett domstolsbeslut två veckor senare för att veta vem som vann?

Det vore betydligt bättre om man gjorde en besiktning av bilarna redan i februari när det gäller sådana viktiga regeltolkningar och att överklagan inte kan ske senare än en månad före premiären. Det har varit för många plumpar de senaste veckorna för att jag ska känna mig helt trygg.

Skärpning FIA

Först ändrar FIA poängsystemet två gånger på tre dagar och sedan kan resultatet i de två första tävlingarna ändras i en konferenslokal flera veckor senare.

Detta måste FIA lösa. Det handlar om sporten, om dess trovärdighet och överlevnad.

När inte F1 har sig själv på allvar, hur ska vi fans kunna göra det?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM