SLUTET FÖR F1

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP

Formel 1 utan Ferrari – det kan låta som ett skämt. Men kan bli verklighet om bara ett år.

Det vore döden för F1.

Samtidigt så tror och hoppas jag att det inte kommer att gå så långt. Ferrari är det enda teamet som har varit med i F1 sedan starten 1950, det är en institution och minst lika starkt som F1 själva.

Och den här gången handlar det inte bara om Ferrari utan Toyota, Red Bull och BMW har sagt samma sak.

De vill inte ha den övre budgetgränsen som FIA bestämt sig för till 2010.

PUNKT SLUT.

Då är deras tid i F1 över.

Inte för att de vill lägga ut så fruktansvärt mycket mer pengar utan för att takten på sparandet är på tok för snabb och för den idiotiska lösningen med två reglementen.

Ferrari har i dag budget som uppskattas till ungefär 300 miljoner euro och med ett budgettak ska den ligga på ungefär 45 miljoner euro, men då är varken förarlöner, motorhome eller marknadsföring medräknat. Det innebär att budgeten till slut ändå hamnar på ungefär 100 miljoner euro.

Dessutom ska motorerna gå utanför budgeten under det första året.

Värdet devalveras

Det är egentligen vettigt med tanke på hur den finansiella världen ser ut i dag och på att flera team förlorar stora sponsorer och går med minus. Det behövs ett budgettak, men det måste vara rimligt.

Problemet med den lösning som FIA har valt är att det går för fort, att den innebär två reglementen – att värdet på F1 nästan devalveras.

Jag förstår Flavio Briatores ilska när han jämför FIA:s nya F1 med hur en exklusiv shoppinggata blir ett lågprisvaruhus över en natt. Att ha ett team i F1 ska vara status, det ska vara show, glamour och bilar som det absolut inte går att hitta någon annanstans. Det ska vara högteknologiskt och en liga som ligger över allt annat.

Inte en lekstuga.

Det blir det med två reglementen.

Vem ska kunna ta det på allvar? Inte teamen, inte du och inte jag. Hur ska de stall som finns i F1 i dag kunna gå ner på en tredjedel av budgeten inom bara några månader och ändå prestera?

Bara det är helt absurt.

De har investerat i anläggningar, utveckling och personal, ska allt detta bara strypas för att FIA vill göra F1 jämnare och locka nya stall?

Varför ska team som Toyota, Ferrari, McLaren-Mercedes och Red Bull riskera att tappa sina namn i en kamp som är avgjord redan från början?

Det finns absolut ingen anledning.

FIA vill på detta sätt öka antalet team i VM, minska kostnaderna och minska risken för att fler lämnar serien. Istället kan det bli precis tvärt om. Att fyra av de bärande teamen lämnar VM.

Måste förbli kungaserien

F1 behöver de stora teamen, det måste få kosta pengar även om det ska hållas inom rimliga gränser. Men redan nu har det gjorts kostnadssänkningar och de ska göras i framtiden också. Men det måste få ta tid. Jag hoppas och tror att teamen och FIA hittar en lösning under den kommande veckan.

Grunden för serien lades inte på en dag och F1 är och måste förbli motorsportens kungaserie.

Inte ett syskon till GP2.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM