Hans jobb – hitta en världsmästare

Av: Christoffer Braw

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenske Niclas Jönsson letar efter amerikanen som kan vinna Formel 1

Ögon för racing. Svenske Niclas Jönsson har fått toppjobbet i nya amerikanska F1-stallet USF1 som går ut på att hitta en blivande världsmästare. FOTO: NICJONSSON.COM
Ögon för racing. Svenske Niclas Jönsson har fått toppjobbet i nya amerikanska F1-stallet USF1 som går ut på att hitta en blivande världsmästare. FOTO: NICJONSSON.COM

Det är ett helamerikanskt stall.

Men nyckelpositionen har en svensk. Sportbladet.se kan i dag avslöja att nya F1-stallet USF1 har värvat Niclas Jönsson, 42.

Hans jobb: Hitta nästa amerikanska världsmästare.

– Jag är väldigt sugen på att visa att det finns talang hos amerikanska förare också, säger Jönsson.

I går gick ansökningstiden för Formel 1-stallen ut. USF1 är ett av stallen som ansökt. Och det mesta tyder på att F1 får ett helamerikanskt stall nästa år.

Testförare och scout

I stallet kommer svenske Niclas Jönsson, 42, att ha en framskjuten roll. Jönsson är stallets testförare – och dessutom den som ska hitta stallets nya förare. Amerikanska förare. Som ska vinna världsmästerskapet.

– Jag känner mig väldigt hedrad och jag funderade väldigt länge på vad jag kunde tillföra, säger Jönsson.

– Men så satte jag mig och diskuterade med dem och de var väldigt nöjda och vi kom överens.

Första uppgiften blir ett plocka fram stallets förare till nästa säsong. Mellan sex och åtta förare ska genomgå Jönssons tester, med start i juni. De två bästa får en plats i Formel 1.

– Alla andra program har varit väldigt politiska där någon har haft pengar eller pappa har känt någon. Målsättningen här är att hitta nästa amerikanska världsmästare. Och vi ska plocka den som är bäst. Det ska vara baserat helt och hållet på det sportsliga.

Kan du avslöja vilka de aktuella förarna är?

– Nej, det kan jag inte säga än. Men inom ett par månader ska vi kunna säga vilka som kommer att köra.

Vad är det för typ av förare?

– Det är förare som har erfarenhet av Europa och några som kört IndyCar eller liknande open wheel racing. De har varit med under några års tid men är inte jättegamla.

Ska bli bra – på sikt

USF1 ska också ha en grupp på tolv lovande förare i ett utvecklingsprogram, och ytterligare fem yngre juniorer i gokartklasser. Niclas Jönsson kommer att ansvara för alla. Han kör själv i Grand Am Rolex. Bakom sig har han 14 tävlingsår i amerikanska racingklasser. Bland annat under USF1-ägaren Ken Anderson.

– Vi har arbetat väldigt mycket ihop under många år och har stort förtroende för varandra. Han brukar alltid plocka in mig.

Niclas Jönsson tror att första året kommer att vara "väldigt tufft" för USF1. Men på sikt kan stallet bli en stor framgång, säger han.

– Jag tror att det kommer att bli en väldigt hype här borta.

– Faller allt på plats kommer det bli en väldigt stor succé på banan inom några år men också kommersiellt.

USF1 har redan börjat utveckla nästa års F1-bil. Fabriken och personalen väntar nu bara på att reglementet ska bli helt klart. Niclas Jönssons dröm om att nå Formel 1 ser ut att bli verklighet.

– Nu är jag för gammal för att köra, men att vara involverad och att ha fått förtroendet att ta fram nästa amerikanska världsmästare är otroligt hedrande. Det är ett stort ansvar, inget snack om det. Men jag är säker på att jag kan få fram den de söker. Jag är väldigt sugen på att komma igång och visa att det finns talang hos amerikanska förare också.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN