Uppdraget – NBA i Globen

avAnders Forsberg

SPORTBLADET

Han ska fixa supermatchen mellan Jerebko och Bryant

1 av 2 | Foto: AP
Repris i sverige? Jonas Jerebko och Kobe Bryant i en match under årets NBA-säsong. Drömmen är nu ett framtida möte mellan Detroit Pistons och Los Angeles Lakers i Globen.

Jonas Jerebko har gjort succé i NBA under säsongen. Nästa höst kan han spela i Globen, mot Kobe Bryants Los Angeles Lakers.

– Det är en jättegrej, säger Jonas Morin som ligger bakom projektet.

NBA har länge satsat hårt på att bli större i Europa. NBA-lag har åkt över Atlanten i många år för att spela matcher och göra reklam för ligan.

I telefonmöte

Men Sverige och Norden är än så länge en vit fläck.

I höst ska det ändras. Redan i morgon har den tidigare elitspelaren Jonas Morin ett telefonmöte inbokat med Max Hamilton, NBA:s marknadschef i Europa. Sedan är planen ytterligare möten på plats i London:– Det gäller att visa att det finns ett intresse från den nordiska sidan. Och NBA vill ju växa i Europa, säger Morin.

Förutsättningarna för att möjligheten till en NBA-match i Globen finns beror nästan helt och hållet på Jonas Jerebko. Han hjälpte Morin att få kontakt med Detroits organisation som sedan tog Morin vidare till Max Hamilton.

”Så ett frö”

– Jag ska så ett frö, det är klart att man vill ha en match så tidigt som möjligt och NBA håller ju på att planera nästa säsong. Vi ska gå igenom lite mer detaljer när vi ska prata, säger Morin.

Morin har även planer på vilka lag han vill ska komma till Sverige. Detroit Pistons är givet efter Jonas Jerebkos succéfyllda debutsäsong.

””Är en jättegrej”

Som motståndare vill Morin se Los Angeles Lakers med superstjärnan Kobe Bryant i laget.

Han hoppas att det ska underlättas av att miljardären Philip Anschutz deläger Los Angeles Lakers och driver Globen.

– Det är klart att det är en önskedröm. Men det är en jättegrej om man får man hit en NBA-match oavsett kaliber. Och jag vet att Globen vill ha in basket i Globen.

Det har spelats basket flera gånger tidigare i Globen. När Basketligan startade 1992 spelades sju matcher på en dag i arenan.

Elva år senare spelades EM i Sverige och Litauen slog Spanien i finalen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket