Ökat inkomsten – med 7510 procent

Kläbo: Jag har fortfarande barnkort på banken

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

Johannes Kläbo har inlett världscupsäsongen med sju (!) segrar.

Ett sensationell genombrott som innebär att 21-åringen på ett år nu lyft sin lön med 7510 procent.

– Jag styr inte över mina egna pengar och det är nästan så att jag fortfarande får veckopeng, säger Kläbo till VG.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Det är norska VG som kartlagt den ekonomiska verkligheten för skidvärldens nya superstjärna. 2016 rapporterade Johannes Kläbo en inkomst på 43 756 norska kronor (kursen är ungefär likvärdig med den svenska) till Skatteverket. I år har 21-åringen redan kört in 1,5 miljon kronor bara i prispengar.

Ännu mer i sponsorintäkter

Lägg där till sponsorintäkter som enligt pappan Haakon Kläbo, som gått ner till 50 procent i arbetstid för att också hinna agera manager åt sonen, är ännu större än prispengarna.

Men trots att Johannes Kläbo den här säsongen redan dragit in lågt räknat minst 3,3 miljoner kronor (1,5 miljoner i prispengar, minst 1,5 miljoner i sponsorinäkter och ytterligare 330 000 kronor i lön från norska skidförbundet) så bor 21-åringen fortfarande hemma hos föräldrarna utan kontroll över sin egen ekonomi, skriver VG.

”Får fortfarande veckopeng”

– Det är nästan så att jag har ett ”barnkort” på banken. Jag styr inte över mina egna pengar och det är nästan så att jag fortfarande får veckopeng, säger Kläbo som inte vill svara på vad han gör med pengarna.

– Det är en svår fråga. Lite har gått till en kamerautrustning men annars är det mesta kvar på kontot. Det är fortfarande mamma och pappa som styr bankkontot och betalar räkningarna. Jag vill gärna ha det så.

Svenska herrarna med flest världscupsegrar 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM