Alla tjänar på populäre Henke

SPORTBLADET

PARIS

Henrik Larsson tog farväl till klubblagens toppnivå med ett inhopp i absolut världsklass. Två korta pass med så mycket känsla för fotbollens avgörande tajming.

I höst blir vi många som får njuta av hans artisteri i allsvenskan.

Eller, får vi det?

Henkes hemkomst blir ett lyft för allsvenskan med HIF som publikdragande mjölkkossa på nytt. Som fotbollsspelare kommer fenomenet Henke att vara klart överkvalificerad för allsvenskan. Det är inte detsamma som att han kommer att dominera varenda match.

Henke resonerade själv efter Champions League-finalen om hur bra han är nu i jämförelse med åren då han öste in mål som ingen annan för Celtic. Enligt honom själv var han bättre då men eftersom det handlade om skotska ligan togs hans fantastiska målproduktion inte på allvar.

Hade vi här hemma tagit den på allvar hade Henke långt tidigare blivit den givna landslagsspelare han är i dag. Förmodligen skulle han ha fått Guldbollen tre-fyra år i följd dessutom.

Enkelheten blir konst

Jag erkänner prestigelöst att jag inte upptäckte den verkliga storheten förrän under VM 2002 och EM 2004. Den senaste säsongen med Barcelona har lagt ännu en dimension till Larssons klass. När han fått chansen har han ofta visat att han med sitt svåra enkla spel till och med kunnat höja kvaliteten på världens bästa klubblag. I en omgivning med ett flertal av världens största fotbollsgenier blir Henkes enkelhet konst.

Hur ska det kunna fungera i HIF?

Styrkan är löpningarna

Henkes styrka är löpningarna. När han tog löpningen som ledde till 1-1-kvitteringen visste han att Iniesta visste var han till slut skulle ha sprungit sig spelbar. Under våren har vi sett otaliga exempel på samma typ av samarbete mellan Henke och exempelvis Ronaldinho. "Det är löpningen som gör passningen", sa Henke om sin exakta frispelning av Belletti till avgörande 2-1 mot Arsenal.

Hur många i allsvenskan har förmågan att hinna uppfatta och precist utnyttja en medspelares förflyttning till att slå en öppnande passning när vi pratar om löpvägar på Henke Larssons nivå?

Jari Litmanen, Anders Svensson, Niclas Alexandersson absolut. Kanske Dusan Djuric och Daniel Andersson. Passningar typ Iniestas och briljanta framspelningar som Ronaldinhos, när han ur ingenting hittade ett diagonalpass som sånär gjorde Giuly ren i straffområdet lär vi inte få se många av.

Anders Svensson smekte iväg årets allsvenska smörpassning med utsidan till 2-2-målet i Elfsborgs 45-sekundersorgasm mot AIK. Annars är det förbaskat ont om den varan på våra svenska arenor. Och av vad jag sett hittills har HIF ingen som kan mata Henke med de bollar han kommer att vilja ha.

Henke är den störste hemvändaren till allsvenskan någonsin. Men till skillnad från andra nuvarande hemvändare av klass är han inte en spelare vars huvuduppgift är att göra andra bättre än de egentligen är.

De jag nämnt tidigare - Anders Svensson, Alexandersson, Daniel Andersson - ska bygga upp spelet och med sina passningar underlätta för medspelare att prestera. Henke kräver uppbackning för att hans kvalitet ska framhävas. Han springer hela tiden rätt i alla lägen men det spelar ingen som helst roll om förståelsen och skickligheten längre bak inte finns för att kunna utnyttja hans öppnande löpningar.

Henke Larsson öppnar möjligheter för sina lagspelare att lyfta. Frågan är om Eldin Karisik, Babis Stefanidis eller varför inte Imad Khalili tar chansen?

Stefan Alfelt