Lindh efter Stjerneborg

SPORTBLADET

Tar över som herrarnas förbundskapten

Erik Lindh tar över som herrarnas förbundskapten i bordtennis efter Peter Sterneborg.

Lindh har ett kontrakt som gäller från 1 juni till och med 2008, med OS i Peking som stort mål.

– Det känns oerhört stimulerande och som en stor utmaning att få det här hedersuppdraget, säger Erik Lindh.

Foto: Ny förbundskapten. Erik Lindh blir ny förbundskapten för de svenska herrarna. Det stora målet är OS i Peking.

Erik Lindh tillhörde som aktiv den gyllene generationen, med spelare som Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson och Mikael Appelgren. Snart fyllda 42 år tar han över ett herrlandslag som knappast kommer att nå samma höjder.

– Jag ser som min stora uppgift att motivera den nya generationen att ge allt och få ut så mycket som möjligt av sitt kunnande, säger han.

– Vi kan inte kräva att de som kommer nu ska bli en ny J-O eller Jörgen. Vi måste ha tålamod.

Tålamod var annars inte ”Ekans” kännetecken som spelare. Inte ens kineserna mötte bollen så tidigt på uppstuds som den ivrige Kungälvsliraren. I landslaget var det färdigspelat 1998 och i elitserien för två år sedan. Sedan dess har han gjort inhopp i Kungälvs BTK i division 3.

Ledarmeriterna är få – nämligen två uppdrag som tillfällig förbundskapten för damerna. Sex månader i samband med EM i Zagreb 2002 och lag-VM i Bremen nyligen, då svenskorna tog klivet upp till elitdivisionen till nästa lag-VM.

Det var då klart att det var Sterneborgs sista turnering som herrledare. Bordtennisförbundet hade före VM sagt upp hans kontrakt ett år i förtid.

– Jag har ju 20 år som elitaktiv bakom mig och vet vad det handlar om och jag var väl spelande tränare i elitserien på slutet, säger Lindh.

– Nu får vi väl se vad jag duger till. Även om den gamla generationen är på väg ut så ser jag ljust på framtiden. Det finns talanger, det gäller att få dem att förstå att det är oerhört krävande att nå toppen.

– Men Sverige ska ha en plats bland de bästa i världen.

Redan i juni åker Erik Lindh med en handfull spelare till ett mer än månadslångt träningsläger utanför Shanghai i Kina. Dessförinnan ska några spelare vara med i Taiwan Open och China Open.

Peter Wikström/TT