En 80-procentig Foppa platsar inte- men lugn, det kan gå bra utan honom

SPORTBLADET

TURIN

Kommer, kommer inte.

Allt talar nu för att Peter Forsberg inte kommer.

Jag tror inte att det behöver vara den katastrof som en del experter påstår. Jag tror att Tre Kronor kan klara sig riktigt bra - utan Foppa.

Foto: Behövs inte? Peter Forsberg kunde inte träna för fullt i går och hans OS-start är fortfarande i fara. Men om Foppa inte skulle komma till Turin så är det inget att oroa sig för, tycker Sportbladets Lasse Anrell.

Det är klart att det är sorgligt för Foppa om han inte får chansen att vara med om sitt sista OS.

Han har varit så tydlig och nästan lite rörande fokuserad på att verkligen få vara med. Alla vet hur viktigt Peter tycker OS är. Alla vet hur viktigt han tycker att Tre Kronor är. Alla vet hur gärna han vill.

Och vi vill självklart lika gärna ha med Foppa.

Men bara en frisk Foppa.

Jag tror inte alls på resonemanget som exempelvis Johan Tornberg förde i svensk tv om att närvaron av en 80-procentig Foppa är vår möjlighet att vinna OS-guld.

Snarare tvärtom. Foppa må vara en gudabenådad passare, men vi såg honom i elitserien i vintras och jag vet inte hur många procent han spelade på då - Foppa ljuger alltid om sånt - men att se honom åka ut på isen med smärtor och inte kunna röra sig tillräckligt gjorde varken honom till världens bäste passare eller publiken särskilt glad.

Dessutom är hockeyn så snabb från i år att ingen som inte är hundraprocentigt rörlig hinner göra sig själv spelbar eller hålla undan försvarare.

Därför platsar inte en 80-procentig Foppa. Det är fakta.

Ett nej stärker moralen

Jag vet inte hur Peter Forsberg ser på sin kropp. Jag vet inte om han skulle säga sanningen ens till Bengt-Åke Gustafsson. Foppa vill alltid göra sitt bästa och jag kan tänka mig situationer när han åker in på isen fastän han vet att han inte borde varit där. För att han så gärna vill visa.

Det är inte bra. Bland annat därför att han då snor istid från friska spelare.

Jag tror dessutom att det kommer att stärka moralen i laget om Foppa tackar nej. Ja, faktiskt. Jag har hela tiden under den här upptrappningen inför OS sagt att jag tycker det är dags att bryta den tolvåriga förhäxningen kring namnen Foppa och Sudden. Det är dags att vakna upp nu, tycker jag, och inse att den främste svenske ishockeyspelaren heter Daniel Alfredsson, han bör få den istid han förtjänar, det erkännande han förtjänar och den respekt han borde kräva.

Ett Tre Kronor utan Foppa skulle förenkla den processen.

Vi har stått alldeles för ofta och stirrat oss blinda på Foppa och Sudden. Vi har stirrat medan jag tror att övriga världen slutat stirra. Den vet att för att slå Tre Kronor finns det andra spelare att stirra på. Alfredsson, självklart, men också Zetterberg och bröderna Sedin.

Det är där den fräscha stjärnkvaliteten finns nu.

Ersättare i världsklass

Moraliskt skulle det vara viktigt för övriga laget att även de svenska spelarna slutar stirra: det finns ingen Foppa där som kan göra jobbet, inte ens en 80-procentig Foppa.

Nu hänger allt på er.

Och vi får inte glömma att Foppas ersättare, både i laget och utanför truppen, är i världsklass. En Micke Nylander som kommer in nu kommer att brinna av lust att visa att han borde varit med från början. Han behöver mycket istid för att vara bra.

Men Tre Kronor har så många bra forwards - även utan Foppa.

Vi får en förstakedja med Daniel Alfredsson-Mats Sundin-Fredrik Modin. Samma kedja som var så bra i World Cup senast.

Vi får en andrakedja med bröderna Sedin och Mikael Samuelsson, succékedjan från VM.

Det kan räcka väldigt långt

Sedinarna har blivit sensationellt bra i år, sen de fick mer ansvar och började spela boxplay. De finns i statistiken från NHL som ett av de enskilt absolut bästa paren i hela ligan. Sist jag såg de siffrorna var de femma. Det är oerhört stort.

Tredjekedjan blir enbart offensiv: Michael Nylander-Henrik Zetterberg-Tomas Holmström.

Fjärdelinen dödar utvisningar ihop med Sedinarna.

Det ser, som ni märker, inte så illa ut. Det är ett lag som offensivt kan mäta sig med alla de andra stora

nationerna. Och utan en sjuk Foppa som snor istid från de friska spelarna.

Får Bengt-Åke ordning på defensiven - som är betydligt svagare - kan det här räcka väldigt långt.

???

Foppa bör ge sitt slutgiltiga besked på fredag. Jag gissar att det blir nej.

Då får Nylander den tid han behöver. Han bör behandlas  med den värdigheten, tycker jag.