Bara finsk tv på hotellet – somliga straffar Gud direkt

SPORTBLADET

TURIN. I dag är det 4 369 dagar sen Sverige senast tog guld i vinter-OS.

Har ni drabbats av OS-feber ännu? Inte.

Det är dags nu, kids, det är bara en dag tills ni kommer att sitta dreglande inför... curling?

Men jag vet inte hur det blir med curlingfebern i år. Den infaller annars som ett obegripligt mejl på posten vart fjärde år och snart sagt vartenda mess man får brukar handla om denna normalt totalt ointressanta sport.

I år heter hjältarna Lag Norberg och Lag Lindholm. Ena lagledaren heter Anette, den andra heter Peja. Jag tror det är Peja som är den manlige lagledaren. Lägg det på minnet. Snart är Anette och Peja kanske de enda vännerna ni har hemma i tv-soffan när alla andra svenskar fallit ur ramen på det traditionellt svenska sätt som kallas vinter-OS.

Invigningen i Turin var i fredags. Vinter-OS invigningar brukar vara ett under av kyla och högfärdig teknologi och OS-pampar i onödigt långa rockar. Det är bara de som har såna där ohyggligt nazilånga rockar. De vill väl vara säkra på att synas, antar jag.

Paradallergi

Invigningen var inte riktigt lika lyxig som den på sommar-OS, men långt från fotbolls-VM. Jag läste i veckan att invigningsshowen i fotbolls-VM ställts in för att ingen ville gå på den. Det är kanske bra, jag vet inte, fotbollspubliken är väl mer intresserad av Zlatans fyrverkerier än av rök och smällare och parader.

Eller också är de bara lite allergiska mot stora parader i Tyskland, jag vet som sagt inte.

Jag har 50 kanaler på tv:n på mitt hotellrum.

Alla är finska.

Ja, faktiskt. Där kan man tala om att somliga straffar gud direkt.

Det största jublet här i vår politiskt mycket medvetna sportjournalistsekt rönte annars uppgifterna om att muslimska media publicerat bilder på Anne Frank som har sex med Hitler. ”För att det är så himla viktigt med yttrandefriheten”, som de sa.

Sånt gillar vi.

Så radikala är vi.

Men tv:n på hotellrummen är helt bisarr. 50 kanaler. Alla visar nåt som heter Yle TV1. Alla talar finska utom några få som pratar finlandssvenska. För mig som skymtat finnarna först under friidrotts-VM och sen inför OS genom att skriva en krönika i fredags till vår finska systertidning Ilta-Sanomat var det lite oväntat.

– I have 50 chanels and nothing on, sjöng Springsteen.

Själv sjunger jag ”50 chanels och en massa finnar som är på”.

Somliga straffar gud direkt.

USA:s bästa tidning Sport Illustrated tippar hur det ska gå för svenskarna i OS: tre guld, tre silver och sex brons. De tror på guld till Anja, sprintherrarnas stafett och curlingdamerna. Stort. Tyvärr faller tipset lite när man ser att de tror att Fredrik Nyberg tar brons i storslalom.

Tack för alla mejl förresten, kära finnar och norrmän. Det mest välformulerade var från Juha Kuopio:

”terve lasse... läste din varning... i afb... i dag... 40 000 dopade... ja, du får till det, ingen tvekan om det... anja... farligaste grenen... bla... fotbolls-wm i sommar... men du lasseman... jag tror att det är hororna i tyskland som får dig att åka dit... få smaka på lite bullfitta... eller hur KÅT_LASSE???du får väl inte fitta så du klarar dig i sverige... får du upp den förresten..???sitt du å runka i soffan... ditt fula tryne vill ingen ha me att göra... ruotsi... ????HA_HAH_HAH”

Både Nicklas Kronwall och Markus Näslund spelar konstant i NHL och verkar vara i toppform. Det är nåt sjukt med Tre Kronor och OS.

Kanada har fått sin egen hockeyskandal. Stäng av alla direkt, kanadensiska förbundet. Lär av svenskarna. Det spelar ingen roll om de är skyldiga eller inte. (Obs – det här var ironi).

Vad är det för fel på Järbyn, Sports Illustrated?

Välkommen i klubben, Jonas Karlsson...

För övrigt lät Wayne Gretzky förbluffande lik Clinton när han bedyrade sin oskuld. Jag har aldrig... jag ska aldrig... jag kommer aldrig... bla bla. Med flackande blick som bara skrek en enda sak: skyldig.

Tidningskiosken här i mediacentrat har en porrtidning med enbart kvinnor över 50 år. Vilken intressant sexuell avvikelse.

Curlingen drar igång i morgon. Kanada för damerna. Nya Zeeland (!) för herrarna.

Tänk om Nya Zeeland blir Pejas Vitryssland. Suck.

Måndag, alltså. Stäng av telefonerna, dra ur sladdarna, ladda chipsskålarna, lås in hönsen – curling-OS är här.

Som sagt; i dag är det 4 369 dagar sen Sverige senast tog guld i vinter-OS...

Lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Lasse Anrell