Aprilia Hägglöf hittade den vinnande modellen

SPORTBLADET

Vann sin första världscupseger

Stockholm

Aprilia Hägglöf har varit snowboardens svar på Anna Kournikova, en omskriven modell som aldrig vunnit.

- Men nu är det slut på det, säger förbundskaptenen Anders Wiggerud.

Hägglöf vann på lördagen sitt livs första världscuptävling då hon körde hem parallellslalomen i Sierra Nevada.

Hägglöf slog igenom då hon - trots två brutna fingrar - slutade tvåa i världscuptävlingen i Stoneham i december 2002.

Svenskan Sara Fischer, som vann i Stoneham, firade med att på bio med landslagsledningen.

Modelljobbande Aprila Hägglöf, då 19 år, blev upphämtad av en limousin, gick på bankett och drack champagne.

Sådant ger helsidor och stora rubriker.

Men efter andraplatsen i parallellstorslalomen i Stoneham blev det inte någon mer pallplats i världscupsammanhang. Hägglöf har aldrig ens vunnit SM-guld.

- Hon har aldrig vunnit någonting tidigare, säger förbundskapten Anders Wiggerud till TT.

Inte förrän nu.

Små marginaler

Efter en säsongen av besvikelser och suckar slog Aprilia till då man förväntade det som minst. I en gropig backe i spanska Sierra Nevada slet hon sig till sitt livs första världscupseger.

- Det var väldigt överraskande eftersom segern kom i slalom och eftersom hon haft den säsong hon haft, säger Anders Wiggerud.

Hägglöf, som ska vara bäst i storslalom, vann hundradelsstrider under hela lördagen. I första omgången slog Hägglöf ut den betydligt mer meriterade svenskan Sara Fischer.

- Det skilde inte mer än fem hundradelar, säger Anders Wiggerud.

I andra omgången höll Hägglöf undan med tre hundradelars marginal mot Österrikes Doresia Krings, som hade varit snabbast av alla i kvalet. I semifinalen mot japanskan Eri Yanetani så föll Aprilia i det första åket och fick det maximala påslaget med tid, 99 hundradelar, till det andra åket. Men svenskan satsade allt i det andra åket och lyckades vända.

Även i finalen mot österrikiskan Heidi Neururer var Hägglöf i underläge inför det andra åket. Men de 26 hundradelar hon var efter kördes in - och lite, lite till.

- Det var otroligt jämnt. När tjejerna gick i mål så gratulerade jag Österrikes coach och han grattade mig, så jämt var det.

Men Aprila dömdes som segrarinna.

- Man kan verkligen säga att hon hade marginalerna på sin sida, men det tycker jag verkligen hon var värd, sammanfattar Anders Wiggerud.

Världscupfinal på hemmaplan

Hägglöf, som fyller 22 år om tre veckor, blir nu åter affischnamnet inför världscupfinalen på hemmaplan i Tandådalen. Redan på onsdag ska hon köra parallellstorslalom, som också är snowboardens OS-disciplin.

Aprilias mål har hela tiden varit att ta en medalj i storslalom i Turin.

- Även om segern nu kom i slalom så vidhåller jag att hon är bättre i storslalom. Och nu när hon har vunnit tror jag att det kan lossna, säger Anders Wiggerud.

Visst, nu är ju Kournikova-komplexet borta.

Biveson sjua

I herrtävlingen vann den schweiziske olympiamästaren i parallellstorslalom, Philipp Schopp. Han besegrade fransmannen Mathieu Bozzetto i finalen.

Daniel Biveson slog ut Richard Rikardsson i den första omgången, men sedan åkte Biveson ut mot Simon Schoch i kvartsfinalen och slutade sjua.

Lars Markusson/TT