Knäckt av dopningen

SPORTBLADET

Fuskarna tvingade honom till överträning

Foto: Lyckades inte komma tillbaka Per Elofssons jakt på de dopade konkurrenterna blev början till slutet på hans karriär. För att fortsätta vara världens bäste tvingades den redan extrem vältränade Elofsson att träna ännu hårdare. Överträning och utbrändhet blev det sorgliga slutet på en karriär som skulle ha fortsatt i många år till.

Dopningen och Johann Mühlegg knäckte Per Elofsson.

Förre förbundskaptenen Magnar Dalen är övertygad att Elofsson fortfarande hade varit i världstoppen om inte dopning funnits.

- Elofsson och Gunde Svan är världens bästa skidåkare, säger Dalen.

Foto: Varnade för Mühlegg "Elofsson var bättre än alla som förstärkte skidåkning på konstgjord väg", säger före detta förbundskaptenen Magnar Dalen.

Mellan 1998 och 2002 var Magnar Dalen förbundskapten för svenska skidlandslaget. Det var under Dalens ledning som Per Elofsson nådde störst framgångar.

Som dubbla segrar av den totala världscupen och flera VM-guld.

"Bättre än alla"

I dag har Dalen ingen tät kontakt med Elofsson.

Men han har sin syn klar på varför Elofsson övertränade sig och blev utbränd.

- Dopningen inom skidsporten tvingade Per Elofsson att träna ännu mer. Han var bättre än alla som inte förstärkte skidåkningen på konstgjord väg, säger Dalen.

OS 2002 skulle bli Elofsson stora galaföreställning.

Men på den inledande tremilen förändrades Per Elofsson liv och hela skidsporten för den delen.

Magnar Dalen varnade Elofsson för Johann Mühlegg inför loppet.

- Jag minns att jag sa att Mühlegg ser pigg ut. Och då svarade Per att han aldrig, aldrig, aldrig skulle släppa iväg Mühlegg, säger Dalen.

Men alla minns säkert hur det gick. En dopad Mühlegg drog som en raket uppför backarna och Elofssons gulddröm försvann direkt.

Hårdare träning

Ett annat minne som Dalen har av Elofsson är jaktstartsguldet i Lahtis 2001. Elofsson etta och Jari Isomätsä tvåa.

- Pers spontana kommentar efter loppet var att den där Isomätsä var svårare att knäcka än jag trodde, minns Dalen.

Båda Dalens starkaste minnen genomsyrar den verklighet Elofsson levde i i början av 2000-talet. Skidåkare dopade sig till höger och vänster för att bli bäst i världen. Och för att fortsätta att vara bäst i världen tvingades Elofsson att tränare ännu hårdare.

- Få människor kan underkasta sig den träning som Per utsatte sig själv för. Utan dopningen hade han varit i världstoppen fortfarande. Dopningen i skidvärlden blev hans fall, säger Magnar Dalen.

10 träningspass i veckan - här är schemat som ledde in i väggen:

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM