Bergqvist bekymrad över fotskada

SPORTBLADET

SM-guld till Green

Stockholm (TT)

En stukad fot spolierar Kajsa Bergqvist VM-uppladdning.

Höjdstjärnan missade helgens inomhus-SM – och inne-VM i Moskva är bara två veckor borta:

– Jag kommer att vara på plats i Moskva, men jag vet inte vilken form jag kommer att vara, säger en bekymrad Bergqvist.

Kajsa Bergqvist satt under lördagen på läktaren i Sätrahallen och såg Emma Green hoppa hemma SM-guldet. I ögonen på världsrekordhållerskan fanns både besvikelse och oro.

– Jag hade väldigt gärna hoppat när SM gick här hemma i Stockholm. Men om jag ställt upp hade jag nog inte tagit mer än 1,85 eller 1,90.

Det var den 12 februari som Bergqvist landade snett när hon gjorde jämfotahopp över höga häckar. Skadan skyller hon på inomhusvärldsrekordet (2,08) som hon noterade några dagar tidigare:

– Jag blev så nöjd och glad så jag tappade lite fokus på träningarna. Det var kanske därför det här hände. Jag var lite mätt, inte 100 procent laddad.

Värre än väntat

Smärtan kom smygande och skadan var värre än vad Kajsa först anade.

– Efteråt svullnade det upp och ömheten sitter i fortfarande. Det är ett ligament i upphoppsfoten som har gått av helt eller delvis. Men det ska inte vara någon större fara eftersom inga större strukturer är trasiga.

Även om Bergqvist blir frisk i god tid före VM är uppladdningen förstörd. Kajsa måste sannolikt stå över tisdagens tävling i Tallinn.

– Vi ska ta ett beslut på måndag. Jag skulle väldigt gärna vilja ha en tävling inför VM.

– Man får göra det bästa av situationen. Men det är trist att det skulle bli så här när jag var så fruktansvärt bra på gång.

Nu fick Kajsa ändå en medalj, världsrekordstjejen prisades och fick Stockholms friidrottsförbunds högsta utmärkelse.

– Jag haft en fantastiskt inomhussäsong. Men nu när Blanka Vlasic har hoppat så bra och utmanat mitt världsrekord har jag fått en enorm tändvätska att komma tillbaka – jag måste ju kanske försvara mitt rekord.

Dubbla guld till Green?

I Bergqvist frånvaro vann Emma Green enkelt höjdguldet. VM-trean från Helsingfors förra året gled över 1,94 i det tredje försöket. Emma hade också ett par hyfsade försök på personliga rekordhöjden 1,98:

– Det kändes segt i kroppen så jag är nöjd att jag ändå kunde göra så pass hyfsade försök på personligt rekord, sade Green.

Multitalangen kan åka från Sätrahallen med dubbla guld på söndag. Hon har efteranmält sig till söndagens trestegstävling:

– Jag skulle jättegärna göra ett bättre resultat i tresteg. Jag har 13,16 som ”pers”, men får jag till det kan jag hoppa långt.

Greens säsongsbästa hade också räckt till guld på 60 meter.

– Jag känner att jag är i bättre fysisk form jämfört med förra året, även om jag ännu inte har den där pirrande känslan i kroppen. Men till VM kommer nog både den fysiska formen och den mentala formen, spår Green, som brukar vara bäst när det gäller som mest.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott