Vild jakt på Dr dopning

SPORTBLADET

Vasaloppsstjärna greps – försökte ramma polisspärr

1 av 3 | Foto: Här greps Mayer Walter Mayer försökte i en sista desperat åtgärd ramma polisspärren. Jakten, som börjat med ett begärt alkotest, var över.

SESTRIERE. Han söktes av polis och IOK i de österrikiska OS-förläggningarna i Turin.

I natt slutade den vilda jakten på Vasaloppssegraren Walter Mayer, 48, med att han stupfull körde rakt in i två polisbilar med sin bil i södra Österrike.

Nu flyr landets OS-stjärnor från Turin.

Vid 22.00-tiden i lördags kväll slog italiensk polis till mot de österrikiska OS-förläggningarna i San Sicario (skidskyttarna) och Pragelato (längdåkarna).

Anledningen till razzian var att olympiska kommittén (IOK) fått uppgifter om att Österrikes tidigare sportchef Walter Mayer synts tillsammans med de aktiva.

Under tre timmar sökte italiensk polis genom varje rum, varje hyrbil och varje utrymme i anslutning till förläggningarna.

Enligt uppgifter kastades en läkarväska ut från ett av pensionaten – en väska som polisen senare beslagtog. Poliskällor uppger att den innehöll både använda och oanvända kanyler.

Avstängd till 2010

Att Walter Mayer sovit på en av de österrikiska förläggningarna bekräftas av generalsekreterare Heinz Jungwirth.

– Men fram till i morse (läs: i går morse) hade vi inte en aning om det. Mayer har ingenting med oss att göra under OS, säger han.

Walter Mayer är avstängd från OS fram till 2010 sedan dopningspolisen i hittat utrustning för bloddopning i det österrikiska lägret under OS i Salt Lake City.

Inför spelen i Turin skrev Bengt Saltin, ordförande i Fis medicinska kommitté, en önskelista till internationella olympiska kommittén (IOK).

– Det finns 20-30 aktiva som vi har extra koll på och vi ville att IOK också skulle hålla ett öga på dessa. Det är ingen hemlighet att många är österrikare, säger Bengt Saltin.

Samtidigt som polisen slog till mot Walter Mayer gjorde Wada samma sak. Tio aktiva (sex längdåkare och fyra skidskyttar) togs mitt i natten till Sestriere för dopningskontroll.

Polis skadades

– Polisen kom klockan 10 på kvällen. De kontrollerade hela bagaget, hela hotellet, hela min kropp, säger österrikaren Martin Tauber till SVT.

Han var en av dem som kördes till Sestriere för dopningskontroll och först vid ett-tiden på natten var han tillbaka.

Walter Mayer flydde OS just innan razzian – eftersom han förstod att någonting var på gång – och i går hittades han av polis sovande i sin bil utanför en brandstation i Österrike.

När polisen ville göra ett alkoholtest på österrikaren knuffade han först en polis innan han därefter flydde platsen med en rivstart. I uppståndelsen skadades en kvinnlig polis lindrigt.

Polisen upprättade snabbt en vägspärr i form av två polisbilar och när Walter Mayer upptäckte hindret försökte han forcera det, men han lyckades inte – trots att han i runt 60 kilometer i timmen körde på de två polisbilarna.

48-åringen greps direkt och efter förhör släpptes han.

I natt fick Mayer sparken från Österrikes skidförbund. Enligt ordförande Peter Schröcksnadel hör inte Mayers beteende hemma i det österrikiska landslaget.

Skidskyttestjärnorna Wolfgang Rottman och Wolfgang Perner – som har samarbetet med Mayer – valde självmant att lämna OS-byn efter razzian, eftersom de, enligt uppgifter, var rädda för den italienska polisen.

Provsvaren på dopningstesterna väntas inom två dagar och polisutredningen, som sköts parallellt, kan komma att ta längre tid.

Släppt i dag

I dag släpptes Mayer av polisen, men han kommer dock att åtalas för ett flertal trafikbrott.

Samtidigt har österrikiska skidledare fått kontakt igen med två andra flyktingar – skidskyttarna Wolfgang Perner och Wolfgang Rottman, som lämnade OS på eget bevåg efter den italienska polisens dopningsräd mot Österrikes längd- och skidskyttelandslag i lördags.

– De kunde ha fått åka hem i söndags i vilket fall som helst. Men de stack bara iväg och vi vet inte varför och det är inte acceptabelt. Kanske blev de rädda för polisen, vi vet inte. De har nu hört av sig och vi kommer att diskutera saken med dem, sade Peter Schröcksnadel, ordförande i Österrikes skidförbund till Reuters.

Patrik Thornéus, TT