Vad har Göran Persson med hockey att göra?

SPORTBLADET

Sportbladets Malena Johansson ställer frågan

Mitt under hockeyfinalen skräms jag av en plötslig krasch ute på balkongen. Solen har smält loss stora stycken av is som rasar ner från taket. Jag tittar ut på gatan. Folktomt. Bortslösat vackert väder.

Nå, jag ser ett par tanter som väntar på bussen, en kille som joggar förbi. Några stycken var vi kanske som inte hetsade upp oss så särskilt över hockeyn. Jag var mer nervös inför Rom-derbyt.

Jag tittade ändå gärna på OS-finalen, trots att ishockey inte precis är min favoritsport. Matchens historiska tyngd var skäl nog, men jag har också blivit mycket charmad av SVT:s hockeybevakning under OS. Det är svårt att inte svepas med av Peter Jihdes, Johan Tornbergs och Niklas Wikegårds temperament, språkfröjd och entusiastiska pedagogik.

Peter Jihde är en självlysande programledare. Jag tror att han är väldigt ambitiös och medveten, men det som gör honom så hemskt bra är förmodligen att han får allt han gör att se så lätt och naturligt ut.

Men, ibland är kanske världen lite svårare än Jihde vill göra den.

Till exempel, allvarligt talat, vad har Göran Persson med hockey att göra? Han tackade säkert och tog emot efter att ha fått kommentera hur bra det går för Sverige. Detta valår.

En svensk nationalgren som jag håller betydligt närmare hjärtat än hockeyn, är femmilen.

Jag har aldrig sett en längdskidåkningstävling på plats. Är det roligt? Det ser ofta uppsluppet och härligt ut i publiken, men man kan väl knappast följa hela loppet.

Mitt bästa femmilsminne är Torgny Mogrens kamp mot Björn Dählie och Hervé Balland i VM i Falun 1993. Mogren började alltid så försiktigt. Låg efter i början och tog in på de andra efter hand. Så var det i Falun också. Och det är ju de idrottsögonblicken som är de bästa; när någon tar igen ett underläge, gör det man inte trodde var möjligt.

Men dagens masstartsfemmiler är stora klungor hela vägen fram, och sen spurt. Det händer ingenting.

Kanske är masstart roligare att se live, men det är dålig tv.