”Hon kommer att slå mig”

SPORTBLADET

Kajsa om hotet från Emma: Bra att känna hennes flås i nacken

Foto: Bildbyrån
Duellanter Världsmästarinnan Kajsa Bergqvist ställs mot supertalangen Emma Green i morgondagens friidrottsgala i Globen. För Sportbladet berättar Kajsa om konkurrensen från det nya stjärnskottet, den lysande starten på inomhussäsongen och hur hon ska hoppa världsrekord.

Världsmästaren vill bli världsrekordhållare.

Kajsa Bergqvist får hjälp av stjärnskottet Emma Green för att nå sitt stora mål.

– Vi kan hjälpa varandra att nå högre höjder, säger hon till Sportbladet.

Försäsongen var urusel – det är hennes eget ordval. Men det glömdes snabbt bort när Kajsa Bergqvist satte världårsbästa, 2,01 i Glasgow i lördags. Den 29-åriga svenska världsstjärnan är inte i storform, men gör världsresultat på ren glädje och inspiration.

– Det är jättekul just nu, verkligen. Jag har längtat sen säsongen tog slut. Det är därför man tränar, för att få tävla. Det är otroligt kul.

Skillnaden mellan de andra åren i karriären är att Kajsa inte längre är Sveriges enda kvinnliga höjdhoppsstjärna. Strax bakom finns Emma Green, den 21-åriga jättetalangen som sensationellt tog VM-brons i fjol.

Hjälp mot högre höjder

– Jag känner ju flås i nacken. Jag önskar Emma all framgång verkligen, men jag vill vara bäst i världen och då måste jag vara bäst i Sverige också. Men jag hoppas att hon hoppar högre än vad hon har gjort och att jag hoppar högre än vad jag har gjort.

Tror du att konkurrensen från Emma kan hjälpa dig att förbättra dina resultat?

– Ja, jag kan nog känna det så. Jag vet ju att hon kommer att slå mig när hon har en bra dag och jag en dålig. Som läget är just nu kommer hon att slå mig rätt vad det är. Just nu är jag fortfarande bättre. Men om hon höjer sig ytterligare en nivå, och så kommer vi att fajtas som konkurrenter i tävlingarna. Det är bra att ha någon som flåsar en i nacken på hemmaplan och i ens egen träningsgrupp. Vi kan hjälpa varandra att bli bättre och nå högre höjder.

Kan konkurrensen från Emma till och med hjälpa dig att slå världsrekordet?

– Det vet jag inte om det kommer egentligen. Kanske, det har jag inte tänkt på.

Emma Green håller med.

– Det låter ju jättebra. Men hon har helt rätt, just nu är hon bättre än mig och därför blir rivaliteten inte så stor. Men om jag höjer mig kommer vi att konkurrera och då blir det en annan sak. Då kommer pressen att slå den andra, och det är bra för båda.

För Kajsa Bergqvist är det världsrekordet som är det stora målet. Ett högst realistiskt mål enligt henne själv.

Världsrekord möjligt

– Jag vet att det är möjligt. Det är mitt mål. Men du måste vara 100 procent, det går inte att ha en halvbra dag. Och det kanske är några få tillfällen på ett helt år som kroppen är i sån form. Då gäller det att vara cool, och ta tillvara på de tillfällena. Jag letar efter att komma i den form som krävs.

– I morgon ska Kajsa Bergqvist försöka slå sitt eget svenska inomhusrekord på GE-galan i Globen. Den tävlingen i all ära, men säsongens höjdpunkt är en annan tävling på hemmaplan...

– Ett EM-år kan ses som ett mellanår för en amerikan. För mig känns det som allt annat än det. EM i Sverige, det händer ju inte ofta. Jag var ju med förra gången, VM 95 på hemmaplan. Då hade jag ingen chans att slåss om några medaljer eller så. Att komma tillbaka till Ullevi kommer att bli ett jättestort mål. Tänk att få vinna där.

Sportbladet rankar GE-galans hetaste dueller

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott