Danmark till EM-semifinal

SPORTBLADET

Ulf Schefverts gamla Danmark slog Ryssland

Malmö (TT)

Danmark kan ha något stort på gång. Igen. Talangen märktes i EM 1994 då en svensk var förbundskapten.

Ulf Schefvert om den danska semifinalplatsen efter segern med 35–28 över Ryssland:

– Wilbek har fått till det här ”glidet”, säger han till TT.

Ulf Schefvert byggde nytt i dansk handboll och tog laget till en fjärdeplats i handbollhistoriens första Europamästerskap 1994.

– De har mycket skicklighet i sig. Laget har erfarenhet, och en bra ålderssammansättning. Och Wilbek med hans framgångar med damlandslaget betyder nog en hel del.

Ulrik Wilbek, som tog över herrlandslaget förra året, gjorde damlandslaget i handboll kultförklarat – i nivå med Laudrupbrödernas fotbollslandslag – med ett OS-guld, ett VM-guld och två EM-guld.

– Han är en vinnartyp. Vi snackade en del när jag hade killarna. Hans framgångar och förmåga att driva på betyder nog en hel del. Men man skall alltid komma ihåg att spelarna är viktigare än ledarna. Danmark har bra spelare, nu verkar det som Wilbek har fått dem att fungera bra som lag.

Trodde Ryssland var svårt

Danskarna gjorde en lysande insats i kampen om semifinalplatsen i EM 2004. laget kom till Schweiz med två bronsmedaljer i bagaget, EM 2002 och 2004.

Man trodde att Ryssland, som generationsväxlat, kanske skulle bli för svårt. Men Vladimir Maximov, den legendariske förbundskaptenen som slutade efter OS i Aten men tog över igen när den nye inte lyckades, skulle ha ett guldlag på gång.

Danskarna satte effektivt punkt för de ryska ansträngningarna.

Jämn första halvlek

Efter en jämn första halvlek blev det full gas och dansk ledning med häpnadsväckande sju mål och höll den, inte minst efter lysande målvaktspel av nye Kristian Assmussen, ett nytt fynd som delar posten med rutinerade Kasper Hvidt.

– Danskarna gjorde allting rätt, och fick ett övertag, och ryssarna klyddade till det och de har inget att komma med när de hamnar ur balans.

Schefvert hoppas bara på en sak:

– Att Sverige slipper Ryssland i VM-kvalet i juni.

Bo Harmby/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll