En artist gör VM-comeback på hemmaplan

Av: 

TT

Publicerad:
Johan Esplund, 36, gör landslagscomeback i Sveriges VM-premiär mot Ryssland på lördagen. Här är den bollsäkre Villa-spelaren på väg förbi Jesper Hermansson i Västerås när lagen möttes i elitserien.
Foto: Adam Ihse/TT
Johan Esplund, 36, gör landslagscomeback i Sveriges VM-premiär mot Ryssland på lördagen. Här är den bollsäkre Villa-spelaren på väg förbi Jesper Hermansson i Västerås när lagen möttes i elitserien.

SPORTBLADET

En stor artist gör comeback i landslaget när bandy-VM startar. Johan Esplund, 36, är tillbaka efter nästan fyra års "paus".

– När VM går i Vänersborg ville jag vara med. Det känns som att jag kan tillföra något, säger västgöten Esplund.

Efter Sveriges förlust i VM-finalen 2015 tackade spelmotorn Johan Esplund för sig i landslaget. Han ville fokusera på klubblaget Villa Lidköping, och på familjen som blivit större.

Men suget efter att spela i blågult kom tillbaka.

– Det har funkat bra i Villa, säger Esplund.

Nedlagt i moderklubben

Han kommer från Sjötorp, norr om Mariestad, där moderklubben Elless numera lagt ner sin bandy. Liraren Johan Esplund har däremot utvecklas med åren.

– Jag tog stora kliv när jag flyttade till Västerås, både som spelare och som person. Jag lärde mig att göra andra bättre, att tänka mer på dem som finns omkring mig, säger han om sitt klubbyte 2013.

Flytten gick då från Zorkij, en av två klubbar Johan Esplund spelat för i Ryssland. Två år senare återvände han till Villa Lidköping, några mil från VM-staden Vänersborg.

Varierar spelet

Förbundskapten Svenne Olsson ger extra beröm till Esplunds spel de senaste säsongerna:

– Han har utvecklat sin förmåga att variera mellan egna genombrott och att slå passningar som ingen annan ser möjligheten till. Johan är en stor artist och får stor betydelse för vårt spel offensivt. Men han är också bra defensivt, om han vill, säger Olsson.

Comebacken i landslaget planerades ske i en turnering i Rättvik i december. Men då blev Esplund sjuk. Nu sker återkomsten i stället i lördagens VM-premiär mot Ryssland.

– VM är två-tre nivåer över elitserien. Det kan ta några matcher innan Johan kommer in i det, och känner igen sig med lagkamraterna. Men han kommer att växa in i det, säger Svenne Olsson.

Bättre försvar

Sverige och Ryssland har fortfarande olika spelstil, även om skillnaden blivit mindre med åren.

– Det händer mer i rysk bandy. De är väldigt skickliga individuellt. Vi är bättre på att spela tillsammans, säger Johan Esplund.

Det kollektiva försvaret är en del av bandyn som utvecklats mycket under de senaste åren.

– Allt går snabbare, men alla spelar mer defensivt. De unga håller högt tempo. Men det kan bli lite färre passningar, säger 36-åringen.

Nytänk kan behövas

När försvarsspelet förfinas och anfallande lag får mindre ytor finns en risk att bandyn blir mindre rolig att se på, både internationellt och i elitserien.

– Man kan behöva ändra sitt spelsätt för att luckra upp låga försvar. Nu blir det ofta att man spelar för att få hörnor, säger Esplund.

Sverige och Ryssland, som vann ifjol, är som vanligt favoriter inför bandy-VM.

– Men Finland har ett bättre landslag än på många år, varnar förbundskapen Svenne Olsson.

– Allt går snabbare, men alla spelar mer defensivt.

Johan Esplund om hur bandyn utvecklats.

Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Publicerad:

LÄS VIDARE