Oväntade draget – Sverige ger Shiffrin fördel under VM

Frida Hansdotters värste konkurrent bor med svenskarna

avMalin Wahlberg

ÅRE. Sverige har det bästa boendet under VM i Åre. 

Men Frida Hansdotters värsta konkurrent Mikaela Shiffrin kommer att bo mitt i svensklägret.

– Vi vet exakt vilka förutsättningar hon kommer att ha och de kommer inte att vara bättre än våra, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Inför OS i Pyeongchang gjorde alpina förbundet allt för att optimera chanserna för succé. 

André Myhrer, Mattias Hargin, Matts Olsson och Kristoffer Jakobsen laddade upp på lyxhotell i Sydkorea och även damerna fick en paus under mästerskapet med liknande förutsättningar.

Det slutade med dubbla guld för Frida Hansdotter och André Myhrer då. Till VM i Åre är upplägget kopierat.

Men i stället för små lägenheter i en OS-by kommer Sverige att ha ett eget boende bara ett stenkast från tävlingsarenan, bokstavligt talat.

– Planen inför VM är lika rigorös som inför Pyeongchang och vi har filat på den under lång tid. Vi bor på Lake Lodge nedanför arenan och vi kommer att ha egna kockar både under mästerskapet och under precamp. Vi pratar om en ”golden standard” och försöker höja nivån på alla småsaker, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter. 

”Låg på om det”

Men de svenska åkarna kommer inte att vara helt själva på Lake Lodge. Landslagsledningen har gjort ett undantag: Mikaela Shiffrin. Superstjärnan kommer att bo mitt bland svenskarna under mästerskapet.

– Hon kommer att bo i en lägenhet där, ja. Det är en del i ett samarbete. Vi jobbar mycket med träningsförutsättningar runt om i världen och USA är en stor del av det. Det är svårt att hitta i Copper Mountain och nu kanske vi kan träna med dem. Det är ett utbyte, säger Eliasson Winter och fortsätter: 

– De ville hyra en av lägenheterna och låg på tidigt om det. Hon kommer inte att kunna träna där och ta del av våra grejer, men hon kommer att bo där. 

”Kommer inte vara så mycket ihop”

Shiffrin är det absolut största hotet mot Frida Hansdotter i slalomen som avgörs den 16 februari.

– Jag tror inte att vi kommer att vara så mycket ihop. Vi har vårt team och de har sitt. Det är säkert en bra möjlighet för henne och det är en supergullig tjej, stöter vi på varandra är det inga problem, säger Hansdotter.

Eliasson Winter ser det som en fördel att ha koll på stjärnan. 

– Hon har ingen aning om våra planer och har inte tillgång till våra planer. Det kommer snarare att vara en fördel. Men vi vet exakt vilka förutsättningar hon kommer att ha och de kommer inte att vara bättre än våra, säger han.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Alpina världscupen – guide med alla tävlingar

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

ARTIKELN HANDLAR OM