Calle formstark – men Sverige bara femma

STOCKHOLM/LAHTIS. Calle Halfvarsson visade strålande VM-form på sina sträckor i sprintstafetten.

Men det räckte inte – Sveriges förstalag slutade femma.

– Vi är inte så långt i från pallen, säger Halfvarsson till Sportbladet.

Båda de svenska lagen i sprintstafett tog sig vidare från morgonens semifinaler. I finalen var Victor Thorn/Teodor Peterson och Calle Halfvarsson/Oskar Svensson alerta från start.

Efter tre sträckor hade båda lagen häng på täten. Men på sträcka fyra tröt orken för Teodor Peterson som föll genom fältet och växlade som tionde och sista lag.

Kläbo rusade i backen

Kvar att slåss om segern var alltså förstalaget, där Calle Halfvarsson visade rent skimrande form. Svensken ryckte ifrån norrmän och italienare och skapade någon sekunds lucka åt sitt lag vid sista växlingen.

Ändå var uppgiften tuff för Oskar Svensson, som hade Johannes Hösflot Kläbo och Eirik Brandsdal i hasorna. Norrmännen tog sig förbi och Kläbo (i lag med Emil Iversen) rusade till segern i sista klättringen.

Bakom Kläbo spurtade Eirik Brandsdal (i lag med Sindre Björnstad Skar) hem andraplatsen före det finska förstalaget (Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola). Därefter kom Ryssland och Sverige först på femte plats.

”Tufft i dag”

– Det var tufft i dag, det var bra kvalité i lagen som var med. Det är klart vi hade velat vara på pallen, men vi är inte så långt ifrån, säger Halfvarsson till Sportbladet efter loppet.

Efter en tajt semifinal, där svenskarna precis gick vidare, gjorde firma Halfvarsson/Svensson en bättre final.

– Absolut. Vi hade väl på känn att det skulle gå tider från båda heaten, så vi kände oss ganska trygga när vi gick i mål i semifinalen, säger Oskar Svensson

Det svenska andralaget blev till slut nia.

Skid-VM går i Seefeld med start 20 februari.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.