Wahlberg: Norrköping övervann alla odds och fick sitt sagoslut

avMalin Wahlberg

LULEÅ. När BC Luleå trampar gasen i botten har alla svårt att hänga med.

När de gör det med 2 700 galna Luleåbor i ryggen finns det bara ett lag som kan göra det.

Norrköping Dolphins övervann alla odds och fick sitt sagoslut – nu borde Joakim Kjellbom få en egen gata.

Krutröken hade knappt lagt sig efter explosionen i Norrköping innan det var dags för det sista slaget i Luleå. 

En sjunde och avgörande match, en Game 7, behöver egentligen inte fler ingredienser än just vad det är, en enda match efter en hel säsong där allt står på spel. 

Men den här finalen hade så mycket mer. 

BC Luleå och Norrköping Dolphins har mötts tio gånger den här säsongen och vunnit fem möten var. De kan varandra, de är helt olika varandra och de gillar definitivt inte varandra. 

Presskonferenspalavret senast var ännu ett bevis och höjde temperaturen ytterligare inför avgörandet. 

Det dröjde inte många timmar innan det var lapp på luckan i Luleå och alla som har satt sin fot i ett fullsatt Luleå Energi Arena vet vad det betyder.

Gjorde allt rätt

Senast var det Norrköping som fick hjälp av publiken, nu var det Luleås tur att bäras fram.

Men det här var inte mästarnas match. När Peter Öqvist inför drabbningen höll ett brandtal till publiken var det som att han visste vad som skulle hända. 

”Gubbarna kommer att fokusera på försvar och kriga och ge allt, men offensivt kan det hända att det är nervöst”, sa coachen. 

Så rätt han fick. 

Visst spelade Luleå bra försvar och tvingade Norrköping till två 24-sekundersavblåsningar på de två första anfallen. Men offensivt var det darrigt, stressat och pressat.

Dolphins gjorde allt rätt, satte en (Kjell)bom innanför tresekundersområdet och när Luleå, som inte lyckats släppa kollapsen i Norrköping, inte sänkte treorna kunde bortalaget ta en 13-poängsledning i paus.

Luleå behövde göra en Norrköping och de gjorde sitt bästa för att göra det. När Denzel Andersson kämpade ner en retur från Joakim Kjellbom och sedan dunkade över densamme tidigt i tredje tände han såväl laget som publiken och avståndet krymptes till bara två poäng. 

Men årets skadedrabbade version av Dolphins går inte att knäcka. Efter segern senast sa coachen Adnan Chuk: ”Det är som en saga. Det är inte mänskligt det vi gör”.

Veteranerna som gjorde det

I den sjätte finalen var det Gerry Blakes och Eugene Harris som gjorde det. Den här gången var det veteranerna. 

Tillsammans har Joakim Kjellbom, Mikael Lindquist och Johnell Smith en medelålder på 37 år. Tillsammans ledde de Norrköping till ett osannolikt och omänskligt guld.

Lindquist levererade sina omöjliga treor, Smith var både försvar och anfall i sista perioden och Kjellbom var Kjellbom. 

Det är sedan gammalt att vin, en öppnad påse ostkrokar och Joakim Kjellbom bara blir bättre med tiden.

Ligans äldsta spelare tyckte själv att Gerry Blakes borde ha blivit MVP. 

För min del får 39-åringen gärna bli frimärke, staty och få en egen gata uppkallad efter sig – för utan Kjellbom hade Norrköping aldrig snott guldet ur BC Luleås hand och fått sitt sagoslut.

ARTIKELN HANDLAR OM