Lewis Hamilton i pole position

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Snabbast i kvalet i Kina: Jag saknar ord

Hamilton.
Foto: AP SCANPIX
Hamilton.

I fjol vann Mercedes i Kina.
Då hade Nico Rosberg pole position.
I år har Lewis Hamilton den positionen.

Britten som nu kör sitt tredje lopp för Mercedes har startat riktigt bra den här säsongen och stod på prispallen senast. I Kina imponerade han under kvalet och var klart snabbast.

– Det är en otrolig känsla, jag saknar ord. Det är fantastiskt, säger Hamilton på presskonferensen.

– Nu får vi se hur vi kan försvara oss i loppet, jag tycker att Ferrari har sett snabba ut

Hans stallkompis Nico Rosberg hade chansen att köra in på plats två, men gjorde ett misstag i den sista kurvan och tappade en tiondel. Nu är det Lotus Kimi Räikkönen som startar intill Hamilton:

– Vi är inte tillräckligt snabba för pole position, säger mästaren från 2007.

– Plats två är ändå inte illa, självklart hade jag gärna startat först, men vi har inte tillräckligt mycket downforce i sektor två.

”En riktigt bra helg”

Hos Ferrari var det för första gången i år Fernando Alonso som lyckades bäst i kvalet och han var nöjd med sin tredjeplats.

– Det har varit en riktigt bra helg än så länge, vi gjorde ett par förändringar inför kvalet och nu känns bilen ännu bättre. Loppet är klart viktigare än kvalet och om allt går bra kan båda våra bilar vara med och slåss om en pallplats.

För mästaren Sebastian Vettel som körde på hårda däck, var Q3 en besvikelse, han körde först ut på banan, återvände till depån och när han kom ut igen gjorde han ett misstag och körde in i garaget igen utan att få någon tid. De tre senaste årens mästare startar loppet från plats nio.

– Tanken inför loppet är att de framför oss ska gå in i depå och byta sina mjuka däck efter mellan fem och tio varv . Då stannar vi var på de hårda och vi har plötsligt ett helt annat lopp, säger Red Bulls stallchef Christian Horner till RTL:

– Sedan tar vi de mjuka däcken när vi inte har så mycket bränsle i bilen vilket gör att de kanske håller längre och vi kan skaffa oss ett litet avstånd om vi behöver byta igen.

Den andra Red Bullbilen med Mark Webber försvann redan i Q2 sedan bensintrycket sjunkit så drastiskt att han var tvungen att parkera.

– Vi vet inte vad som har hänt, det måste vi undersöka, säger Horner.

Den stora överraskningen i kvalet var Toro Rossos Daniel Ricciardo som startar från plats sju i morgon, det är första gången sedan Bahrain 2012 som en Toro Rosso klarat sig till den sista kvalomgången.

Publicerad: