Svensk rallyförare imponerar i VM

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rallyföraren Pontus Tidemand var överlägsen i den första deltävlingen av JVM och leder mästerskapet

Ett framgångsrikt samarbete gav seger i Portugals VM-deltävling

Målet var en seger.

Det då tog Pontus Tidemand kommandot direkt.

Ny leder han VM.

– Jag kunde inte ha fått en bättre start på säsongen, säger han.

Svensken vann den första deltävlingen av junior-VM i rally och han gjorde det överlägset. Redan på fredagen hade han en ledning med 10,2 sekunder efter två specialsträckor.

-  Vi körde ikapp två bilar på första sträckan och hade svårt med sikten då det var mycket damm på vägen, men vi tog igen det när vi var snabbast på andra sträckan och det är vi glada för, berättade Pontus i ett pressmeddelande.

På den tredje sträckan fick alla deltagare problem eftersom en bil hade kraschat och blockerade vägen, när arrangörerna justerat tiderna hade svensken och hans kartläsare Ola Fløene fortfarande ledningen. Efter den fjärde sträckan hade han utökat försprånget till 26,4 sekunder och efter den avslutande sträckan så hade han 27 sekunder ner till tvåan José Suarez.

Stor ledning

Han gick sedan ut som första bil under lördagen och inledde med att vinna den första sträckan. Då var försprånget nästan en minut.

- I det läget kände jag att det var viktigare att se till rallyts helhet och börja köra mer på säkerhet för att inte ta några onödiga risker, förklarar Pontus.

– Vinsten var inom räckhåll och jag ville verkligen ta hem det.

Efter det körde han säkert och nöjde sig med andra och tredjeplatser innan han avslutade sedan tävlingen med en femte sträckseger. I mål hade han nästan två och en halv minut ner till närmsta konkurrent.

–  Det känns otroligt skönt att få starta den internationella säsongen med en vinst. Det var ett mycket tufft och hårt rally på de steniga vägarna.  Jag och Ola har haft en toppenhelg där allt har funkat perfekt och jag bara har kunnat fokusera på körningen, säger han och han är nöjd med att leda mästerskapet efter den första deltävlingen:

– Det handlar om ett helt mästerskap och det är en lång väg kvar, men målet är att vinna JVM och detta var bästa tänkbara start.

Nästa deltävling avgörs i Grekland, månadsskiftet maj/juni.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally