Villeneuve: ”Visste att Schumacher skulle köra in i mig”

Publicerad:

SPORTBLADET

Sanningen om krocken som gav honom VM-titeln 1997

Michael Schumacher körde Jac Villeneuve av banan.

Det avgjorde VM-striden.

Nu avslöjar mästaren att han gjorde omkörningsförsöket enbart för att provocera fram en krasch.

- Jag visste att han skulle köra in i mig.

Jerez 1997. Michael Schumacher, Ferrari och Jacques Villeneuve, Williams, slåss om VM-titeln och inför loppet leder tysken med en poäng. Vid inledningen av det 48:e varvet är tysken mindre än en sekund före kanadensaren och vid ingången av kurvan, Dry Sack, försöker kanadensaren köra om.

Tysken håller emot, vidrör kanadensare och de båda kolliderar. Tysken kör ur medan kanadensaren vinner sitt enda VM-guld.

Den situationen har diskuterats om och om igen och nu berättar Jac Villeneuve vad som egentligen hände.

- Det var ett mycket speciellt omkörningsförsök. Det gav mig titeln eftersom han tvingades bryta. Jag är än i dag medveten om att det egentligen inte fanns någon möjlighet för mig att köra om honom, erkänner Jac Villeneuve för tyska Sport Bild.

- Jag försökte ändå och nu kan jag avslöja vad jag tänkte: Jag visste att han skulle försöka köra mig av banan. Varför? Jo, i F3-finalen 1990 i Macao gjorde han samma sak mot Mika Häkkinen. Plötsligt kom jag ihåg det.

Provocerade fram kraschen

Villeneuve erkänner att han räknade med att provocera fram en krasch.

- Självklart hade jag aldrig hade klarat av att ta den kurvan om han inte hade knuffat mig. Jag tänkte helt enkelt: ”Överraska mig nu, han kommer att göra det igen. Det blir en krasch.”

- Ärligt talat så hade jag diskuterat den möjligheten med mitt stall redan innan loppet, sedan gjorde han precis så. Han rammade mig och blev fast i gruset samtidigt som jag kunde köra vidare.  På nästa varv såg jag honom stå vid muren i depån och då tänkte jag: Jaha, det var det.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN