Profilerna slutar på Radiosporten

avEmil K Lagnelius

SPORTBLADET

”Klart att man blir lite orolig för Radiosportens framtid”

Foto: BILDBYRÅN, FREDRIK HOFGAARD
Lasse Granqvist, Annika Greder Duncan och Robert Tennisberg slutar på Radiosporten. Tommy Åström är ett frågetecken.

Radiosporten tappar flera tunga profiler.

En av dem – stjärnkommentatorn Lasse Granqvist, 45.

– Ja, det stämmer. Jag lämnar Radiosporten efter 25 år. Det känns vemodigt, säger Granqvist till Sportbladet.

Tidigare i år lämnade Mats Strandberg Radiosporten efter 45 år. Nu försvinner ytterligare tre profiler vid årsskiftet; förutom Lasse Granqvist även Robert Tennisberg, 39, och Annika Greder Duncan, 56. Den sistnämnde, som jobbat som stringer i Nordamerika sedan 2010, erbjuds inte nytt kontrakt.

Enligt Sportbladets källor är det även troligt att Tommy Åström, 38, inte blir kvar.

– Jag kan inte kommentera mina avtalsdiskussioner med Sveriges Radio, säger Åström.

”Varit här i 16 år”

Granqvist och Tennisberg bekräftar dock att de lämnar.

– Kontraktet går ut vid nyår. Jag gör Idrottsgalan den 14 januari, sedan är det definitivt över med radio. Nu ska jag jobba mer med C More och även TV4, säger Lasse Granqvist.

– Jag har varit här i 16 år och det är dags att göra något annat. Vad det blir är inte riktigt klart, men det skulle förvåna mig om jag lämnar branschen, säger Robert Tennisberg.

Lasse Granqvist, som levererat flera av Radiosportens mest minnesvärda referat menar att det är ett emotionellt starkt beslut att ta.

– Jag pratade med Ralf Edström och det känns enormt vemodigt. 25 år med världsidrott och enormt starka upplevelser rinner inte bara av mig.

Granqvist betonar att det inte är någon konflikt som ligger bakom beslutet:

– Jag har jobbat 25 år med radio, de 13 sista åren parallellt med tv, och jag känner att det är rätt att ge mig själv chansen att jobba endast med tv. Att få åka världen runt och spegla svenska idrottsframgångar i radio är Sveriges bästa jobb, men någonstans känner jag att jag måste få anta utmaningen och pröva mina vingar enbart i tv-sammanhang. Det känns spännande.

Höjer ett varningens finger

Hur kommer Radiosporten klara sig utan er?

– Man får nog se upp med att tappa för många profiler samtidigt, det är värt för Radiosporten att fundera på, men jag är övertygad om att Sveriges Radio gör det på bästa sätt, säger Lasse Granqvist.

Tommy Åström höjer ett varningens finger:

– Det är klart att man blir lite orolig för Radiosportens framtid eftersom profilerna alltid har varit en anledning till att Radiosporten har stått sig så stark.